Anatolie foto's & tips

'365339' door Graaf '365339' door Graaf

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Dansende Derwisjen

Graaf

Een derwisj is een islamitische geestelijke die de gelofte van armoede heeft afgelegd. De derwisjen nemen een aparte plaats in binnen de soefi's, dit zijn mystieke broederschappen binnen de Islam waarin wordt geloofd dat God (Allah) aanwezig is in alles wat bestaat; mensen, dieren en dingen. De derwisjen ontstaan in de 8e eeuw nadat de islam in contact is geraakt met Perzische godsdiensten en het hindoeïsme. De oorsprong van de Dansende Derwisjen ligt in Konya, de thuishaven van Mevlana Rumi Jelaleddin, een gerespecteerde 13e-eeuwse geleerde. Rumi predikte van liefde, tolerantie en vergeving, en als een manier van contact met God zou dwarrelen in de straten van de stad vreugde brengen. De ceremonie staat bekend als Sema, het witte gewaad staat voor het doodskleed, waarin geen zakken zitten, want op je laatste reis kun je niets meenemen, als teken van armoede. Een derwisj heeft in volksverhalen vaak een magisch karakter. Hij straalt Gods liefde uit en is wijs, hij geeft goede raad. Hij verschijnt uit en verdwijnt in het niets (meestal in de gedaante van een oude man). Hij bezit toverkracht, kan door muren gaan, kan verschillende gedaanten aannemen, rijdt op een paard door de lucht en geeft appels voor vruchtbaarheid..

'389882' door Schopman '389882' door Schopman

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Nemrut Da??, UNESCO..

Schopman

Op deze foto zie je de Nemrut Da??, een berg in Oost Turkije die 2159 meter hoog is. Op de top van deze berg is een grafheuvel aan de voet waarvan de stenen hoofden liggen van Hercules, Zeus, Tyche, Apollo en koning Antiochus van Commagene. Voor verder bijzonderheden zie mijn blog over dit onderwerp.

'398464' door JannavEek '398464' door JannavEek

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Iplikci Moskee

JannavEek

Konya | staat in Turkije bekend als de meest conservatieve stad van het land, waar bijvoorbeeld percentagegewijs veel vrouwen een hoofddoek dragen. Het heeft een typische Anatolische sfeer. Maar tegelijkertijd is het ook een moderne (universiteits-) stad. Dé bezienswaardigheid is er het Mevlana Museum, het mausoleum dat toegewijd is aan Rumi. De populairste attractie binnen dit museum is de graf van Rumi. Je kunt in het museum verschillende voorwerpen bewonderen, zoals oude islamitische manuscripten, kopieën van de Koran en oude muziekinstrumenten. Naast het Mevlana Museum, is de Iplikci Moskee ook een mooie bezienswaardigheid in Konya. Deze moskee met die blauwe koepel dateert uit de 13e eeuw.

'397050' door JannavEek '397050' door JannavEek

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Taurusgebergte

JannavEek

De rit van Antalya naar Konya voert door het Taurusgebergte met zijn besneeuwde bergtoppen, smalle dalen, steile kloven, groene bergweides en ruige rotspieken. Het Taurus gebergte staat bekend om zijn bergweides waar de Turkse herdersfamilies zomers bivakkeren om met hun schapen en geiten de hitte van het laagland te ontvluchten. Om zijn idyllische bergmeren, een soda meer, 50.000 nomaden in de bergdorpen. Een autorit die mij danig nieuwsgierig maakt naar dit bergland.

'430101' door PleunGroeneveld '430101' door PleunGroeneveld

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Nomaden in Turkije

PleunGroeneveld

Deze mensen trekken steeds weer verder als het gras weer op raakt voor de beesten . Je ziet hier best wel veel tenten bij elkaar soms staat er maar een tent en dan lijkt het me wel een eenzaam bestaan.

'398254' door JannavEek '398254' door JannavEek

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Taurus gebergte

JannavEek

Onderweg in Anatolië passeer je het machtige Taurusgebergte en de dorpen. De draden vind ik zelf heel erg bij het landschap van de bewoonde wereld passen, en niet storen. Het is december. (vanuit de bus)

'398256' door JannavEek '398256' door JannavEek

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Eeuwige sneeuw

JannavEek

De eeuwige sneeuw op de bergtoppen van de Taurus. Het Taurus gebergte dat zich uitstrekt van Lycië in het westen van Anatolië tot de Eufraat in het oosten, heeft toppen van 4000 m hoogte.

'492002' door Huff '492002' door Huff

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Het Zeugma mozaïek...

Huff

Het Zeugma Mozaïekmuseum te Gaziantep heeft vele mooie mozaïeken. Deze dreigden ten onder te gaan door de bouw van het Birecikstuwmeer, maar zijn gered en zijn nu ondergebracht in dit prachtige museum. De foto toont een van deze van deze mooie stukken.

'398676' door JannavEek '398676' door JannavEek

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Wintertijd in...Anato

JannavEek

We rijden door de spectaculaire omgeving van het Taurus gebergte, op weg naar Konya op het hoge plateau van Anatolië. Het landschap kenmerkt zich door diversiteit. Hier zien we weer die rode stenige kleiachtige grond. Zoals te zien is aan de kale bomen is het winter, om precies te zijn enkele dagen voor nieuwjaarsdag. Het heeft nog weinig gesneeuwd dit jaar (zie de bergen) en wil niet echt winteren. Temperatuur: rond 20 graden. Dat kan ook zomaar anders zijn, en is vaak anders deze tijd van het jaar - veel sneeuwval soms, en dan is deze weg wat moeilijker te berijden!

'452699' door Huff '452699' door Huff

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Leegte.

Huff

Op weg naar de oude stad Ani, grenzend aan de grens van Armenië, was er dit landschap. Mooi van leegte en kleur. Je werd er stil van.

'451000' door Huff '451000' door Huff

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Landschap.

Huff

Onderweg door het landschap van het oosten van Turkije rijdend, zie je prachtige bergen voorbij trekken. De bus kan niet overal stoppen, dus moet je dan wel vanuit een rijdende bus foto's schieten. Deze is dus aardig gelukt.

'398455' door JannavEek '398455' door JannavEek

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Mevlana

JannavEek

Konya | De stad Konya is van oudsher een religieus centrum en bedevaartsoord. Die status heeft het vooral te danken aan de kleine maar erg fraaie (Mevlana-)moskee waar de soefi-mysticus en beroemde dichter Celaleddin Rumi (1207-1273) begraven ligt. De devotie waarmee de pelgrims de tombe benaderen en er gebeden voor hem doen, is ontroerend om zien.

'495144' door SuonoDesmoquattro '495144' door SuonoDesmoquattro

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Anamurium

SuonoDesmoquattro

Necropolis of dodenstad van de oude Romeins-Byzantijnse stad Anemurium (Anamurium Antik Kenti) die buiten de stadsmuren ligt. Hier vele graftombes, vaak waren het grote constructies, kleine gebouwen, soms zelfs met 2 etages De Necropolis was een stopplaats op doorreis van Alanyana naar Tarsus

'398501' door JannavEek '398501' door JannavEek

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Anatolische familie

JannavEek

Konya | Het is december, winter. Deze mensen komen net uit de Mevlana moskee gelopen en kijken stemmig, of zelfs dusdanig ernstig dat je gaat denken dat er iets meer aan de hand is, in de familie wellicht. Ik zag de uitdrukkingen op hun gezichten pas tegelijkertijd met het maken van de foto, en deed dan snel een pas uit de weg.

'491437' door WimMourits '491437' door WimMourits

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Graftomben animuru

WimMourits

Anatolië (Turks: Anadolu, Grieks: ????????) en Klein-Azië zijn namen voor het schiereiland in het uiterste westen van Azië dat vandaag de dag het Aziatische deel van het land Turkije beslaat. Het grenst in het westen aan de Egeïsche Zee, in het noordwesten aan de Zee van Marmara en Thracië en dus Europa, in het noorden aan de Zwarte Zee, in het oosten aan Georgië, Armenië, Azerbeidzjan (door de Azerbeidzjaanse enclave Nachitsjevan) en Iran, in het zuidoosten aan Irak en Syrië, en in het zuiden aan de Middellandse Zee. Het eiland Cyprus ligt ten zuiden ervan. De oppervlakte van Anatolië bedraagt ongeveer 756.000 vierkante kilometer.

'491931' door Huff '491931' door Huff

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Bruids munten

Huff

Als een meisje in Turkije trouwt, dan is het daar de gewoonte dat de bruid gouden muntjes krijgt. deze spaart ze dan op en in moeilijke tijden heeft ze dan een appeltje voor de dorst. De muntjes zijn in verschillende maten verkrijgbaar en hoe groter de munt, des te belangrijker ze voor de gever is.

'398528' door JannavEek '398528' door JannavEek

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

'Once upon a time in.

JannavEek

De weg van Antalya naar Konya kent behalve de bergweg door het Taurusgebergte ook vlakke stukken. Maar de weg is overal uitstekend te rijden. In gedachten ga ik hier steeds naar de film “Once Upon a Time in Anatolia" van de Turkse meester Nuri Bilge Ceylan. Deze werd in 2012 op het festival van Cannes bekroond met de op een na belangrijkste prijs van het festival. Gezien? In de film rijden drie politiewagens een nacht lang kriskras door het mooie Anatolië op zoek naar het lichaam van een vermoorde man. Een roadmovie, misdaadfilm en karakterstudie: 'een vleugje Tsjechov en pure poëzie'. 'De film is prachtig gefotografeerd, uitgekiend gekadreerd en even spectaculair als ingetogen geacteerd' aldus de recensist. ‘Alles heeft een reden,’ zegt de in het leven teleurgestelde commissaris, ‘alsof het is voorbestemd.’ schitterend

'398630' door JannavEek '398630' door JannavEek

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

De legendarische...Na

JannavEek

Wie kent het verhaal van Nasreddin Hodja .. een legendarisch figuur in Turkije. Al vanaf 1250, tijdens zijn leven, tot vandaag de dag doen er een paar honderd verhaaltjes over hem de ronde. Verhaaltjes van zijn wijsheden, listen, rechtvaardigheid, bedrog, grappen en slimheid. Iedere Turk binnen en buiten Turkije kent er wel een aantal van. De verhaaltjes worden behalve als vermaak ook gebruikt om iemand niet rechtstreeks, maar wel haarfijn (zo scherp als Nasreddin Hodja het deed) te zeggen waar het op staat. Nasreddin Hodja wordt vaak achterstevoren op een ezel afgebeeld. Zo is hij ook in Turkije als beeldje te koop. Wanneer Nasreddin volleerd hodja (islamitische geestelijke) is geworden verlaat hij zijn leermeester en trekt hij op zijn ezel het Anatolische land in. En blijft volhouden dat hij niet achterstevoren zit maar dat die stomme ezel de verkeerde kant oploopt. Ik zie ook (kinder-) boekjes over hem en vind de verhaaltjes erg leuk! Een beeldje besluit ik maar niet te kopen :)

'384033' door ciske '384033' door ciske

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Rotsgraven

ciske

De rotsgraven ook wel koningsgraven genoemd zijn de trots van Dalyan . Ze zijn gebouwd ong 400 j. n.c. Hier werden de koningen begraven en nergens ter wereld zijn zulk soort graven gevonden als in deze streek.

'492047' door SuonoDesmoquattro '492047' door SuonoDesmoquattro

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Anamurium Necropolis

SuonoDesmoquattro

Necropolis of dodenstad van de oude Romeins-Byzantijnse stad Anemurium (Anamurium Antik Kenti) die buiten de stadsmuren ligt. Hier vele graftombes, vaak waren het grote constructies, kleine gebouwen, soms zelfs met 2 etages De Necropolis was een stopplaats op doorreis van Alanyana naar Tarsus

'387023' door JannavEek '387023' door JannavEek

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

vulkaan

JannavEek

Op de weg van kust naar Cappadocië krijg je een mooi zicht op de dode vulkaan Hasan Das (3258 m.). Deze is samen met nog een andere vulkaan verantwoordelijk voor de vorming van het merkwaardige rotslandschap. Vele eeuwen lang hebben ze hun witte, grijze en roze as uitgestoten, afgewisseld met lava.

'563003' door WimMourits '563003' door WimMourits

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Anamur

WimMourits

Anamur is een plaats in de provincie Mersin en telt 35.789 inwoners. De naam is afgeleid van het Griekse Anemos, wat wind betekent. Volgens een legende woonde in deze stad een volk dat de wind aanbad. Toen de Grieken er kwamen, kreeg het deze naam.

'570269' door martinm '570269' door martinm

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Vreemde paddestoelen.

martinm

Deze foto is misschien wel meer dan 20 jaar geleden genomen. Tijdens het leuke klusje van 3.500 negatieven inscannen kwam ik deze ook weer tegen. Dit is een plek in Turkije, Cappadocië, waar prachtige rotsformaties te zien waren. Er woonden toen zelfs nog mensen in grotten daar. Ik kan me nog herinneren dat het een geweldige omgeving was waar ik diep van onder de indruk was. Het toerisme was er toen nog niet echt. Nu ik het zo terug zie....., dankbaar, om dit te hebben mogen ervaren.

'427271' door Huff '427271' door Huff

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Lift.

Huff

Als je de Akropolis in Turkye wilt bezoeken, ga je met de lift naar boven en daar aangekomen heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.