Lhasa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uitzicht over Ganden monastery

Lhasa,
Tibet


Pas plaatste ik een foto van het Gandan klooster in Mongolië, deze foto is van het Ganden klooster in Tibet. Het klooster ligt ten oosten van de hoofdstad Lhasa, op een berg op 4300m hoogte. Het is één van de 3 grote kloosters van de gelugpa-orde.

De reis ernaar toe is al een belevenis; in de pelgrimsbus zitten vooral boeddhisten die naar het klooster gaan om daar te mediteren en de kora te lopen, een type meditatie waarbij rond een klooster of stupa wordt gelopen. Het is goed mogelijk dat je de enige toerist bent, en op zichzelf een bezienswaardigheid!

Na vele haarspeldbochten kom je aan bij het Ganden klooster, er zijn 2 kora's, een lage en een hoge. De lage kora loopt min of meer om het klooster, de hoge kora gaat nog hoger de berg op. Het is verstandig om te zorgen dat je voldoende geacclimatiseerd bent, anders is met name de hoge kora erg heftig!

Bij de hoge kora klim je nog een paar honderd meter omhoog, en loop je een ronde met een prachtig uitzicht over de vallei, samen met pelgrims en monniken. Je komt ook langs een sky-burial site, waar de lichamen van overledenen worden achtergelaten om opgegeten te worden door dieren, vooral gieren. Voor ons best een luguber idee, voor de boeddhisten is de ziel dan al uit het lichaam en blijft slechts een omhulsel over. Meestal worden buitenstaanders niet toegestaan bij dit soort luchtbegrafenissen, wij hebben het ook niet gezien.

Natuurlijk zie je tijdens het lopen van de kora veel gebedsvlaggen, dat maakt het heel kleurrijk!