Tibet Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Examen voor Tibet monniken

Gepubliceerd: 13 jun 2008
0

Tibetaanse monniken moeten drie maanden na de anti-China protesten een examen afleggen om monnik te mogen blijven. De monniken zijn hard aan het studeren voor de examens die mogelijk in september plaatsvinden.

In maart gingen Tibetanen massaal de straten van de hoofdstad Lhasa op, onder aanvoering van de monniken. Ze protesteerden tegen de Chinese overheersing in Tibet. Het waren de grootste protestmarsen van de afgelopen twintig jaar. Chinese paramilitaire eenheden bewaken sindsdien de ingangen van de belangrijkste kloosters.

Hard studeren
De boeddhistische monniken zijn aan het werk gezet om de noodzakelijke kennis voor de examens onder de knie te krijgen. Ze moeten hiervoor gebruik maken van patriottische Chinese boeken waarin de Chinese wetgeving staat uitgelegd, waaronder ook de wet voor zelfstandige regio's. Ook staan in het boek hoofdstukken die de Dalai Lama en het Tibetaanse streven naar onafhankelijkheid veroordelen. Zo is 'Hoe Tibet een deel van China werd' één van de hoofdstukken. 'We geloven dit niet, waarom zouden we?', aldus een Tibetaan. 'Maar we moeten de toets wel maken, we hebben geen keus.'

Onrusten
In 1950 vielen Chinese troepen Tibet binnen en annexeerden het gebied. De Tibetaanse leider Dalai Lama vluchtte in 1959 naar India na een mislukte opstand tegen de Chinese regering. Sommige monniken zitten nog steeds vast sinds de protesten in maart. Enkelen van hen zijn aangeklaagd voor poging tot doodslag wegens het in brand steken van politiebureaus of regeringsgebouwen.

Reisadvies Tibet
Reizigers kunnen op dit moment gewoon naar Tibet gaan. 'De situatie in de autonome regio Tibet en andere gebieden met een grote Tibetaanse bevolkingsgroep is na de recente ongeregeldheden in principe weer rustig', zo luidt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wel worden in Tibet momenteel nog weinig reisvergunningen afgegeven door de Chinese autoriteiten. Het kan ook moeilijk zijn om een vergunning te krijgen in de omliggende provincies met veel Tibetaanse kloosters. Ben je toch van plan om een reis naar Lhasa, Tibet of omliggende regio's te boeken, vraag dan van tevoren bij het Chinese National Tourist Bureau of je een reisvergunning kunt krijgen.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Tibet artikelen
Bizar
Door: Tom Aussems
De meest krankzinnige vliegvelden ter wereld

02 nov 2015, De meeste vliegvelden zijn niet veel meer dan verplichte haltes tussen jou en een aanlokkelijke eindbestemming. De meesten inderdaad...

0
Reportage
Dit is de meest afgelegen plek ter wereld

09 aug 2015, Je bent er zo’n drie weken onderweg om een aanzienlijke stad te bereiken en zelfs het laagste punt is nog vier kilometer hoog.

1
Reportage
Het onbekende Tibet: de Chinese provincie Sichuan

29 jul 2015, Columbus-reporter Lars Anderson bezocht de oostelijke uitlopers van het machtige Tibetaans Hoogland. In de bergen en zompige weilanden leven Tibetaanse monniken en nomaden die nog niet door het westerse toerisme zijn ontdekt. Een nieuw, onbekend T...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.