Noord Thailand

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ramboetan met dauwdruppels

Noord Thailand,
Thailand


Het ziet er misschien wat vreemd uit maar de behaarde rode schil van de ramboetan (rambutan) verbergt een sappige, zoet smakende vrucht die rijk is aan vitamine C.
In Thailand heet dit bijzondere fruit: ngaw of ngoh.
De smaak van een ramboetan wordt soms vergeleken met druiven. De vrucht, ontdaan van zijn schil, heeft een witte of roze transparante kleur afhankelijk van het soort. Het ramboetan seizoen in Thailand loopt van juni/juli t/m september
Het woord ramboetan komt van het Maleise/Indonesische woord ‘Rambut’, wat “haar” betekent.
Mocht je het een keer willen proberen, je kan een ramboetan openen met je vingers. Dat vraagt enige handigheid. Je kan ook een mesje gebruiken om de schil open te snijden. Alleen de vrucht is eetbaar, niet de pit. Bij het kopen van ramboetan, moet je er op letten dat de schil en de haren mooi rood zijn.
Groene ramboetans zijn nog niet rijp. Veel zwarte haren wijst op overrijp fruit.