Noord Thailand

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Praalwagens tijden Loi Krathong Festival

Noord Thailand,
Thailand


Het “Loi Krathong” festival, of het “Festival van Lichtjes”, is een van de meest bekende festivals van Thailand. Tijdens volle maan in november verzamelen alle Thais zich langs rivieren, kanalen en meren om aldaar hun “krathong” te water te laten. Een “Krathong”is een bootje, meestal in de vorm van een lotusbloem, gemaakt van bananenbladeren en simpele materialen,met daarop een kaars, wierookstokjes en wat Thais muntgeld. Verder zijn de “Krathongs” vaak versierd met bloemen en figuren uitgesneden in fruit en groente.
De hele dag zie je iedereen, ook monnikken in de weer met vuurwerk. Op straat worden de handgemaakte krathongs verkocht.
De grote happening van het te water laten van de Krathongs werd in Chiang Kong vooraf gegaan door een optocht met praalwagens. Dit mooie meisje zit op een praalwagen die gemaakt is als een Krathong
De “Krathong” is een offer voor “Mae Khongkha”, de “Moeder van het Water”.
De Thais geloven dat bij het wegdrijven van de “Krathong” ook zonden en ongeluk zullen weggaan. Hoe verder de “Krathong” wegdrijft en hoe langer de kaars blijft branden, hoe meer voorspoed en geluk in de toekomst.