Thailand Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Thailand - Op het spoor van de Boeddha

Gepubliceerd: 29 aug 2012
0

Op een steenworp afstand van de horden feestende backpackers op de eilanden voor de Thaise oostkust, ligt een wereld van verlaten stranden, meditatieplekken en boeddhistische tempels. Hier speelt zich het spirituele leven van de plaatselijke bevolking af, onder leiding van een goedlachse monnik met een voorliefde voor Porsches en wereldreizen.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst: Monique Bradley, Fotografie: Tom van der Leij

Op het spoor van de Boeddha

“This is Jamiroquai car.?? De monnik wijst op een foto van zichzelf in een glimmende, zwarte Porsche. Terwijl zijn arm nonchalant op het stuur rust, lacht hij naar de camera alsof hij niets anders gewend is. De paradox maakt het bijna grappig. De chique oprijlaan op de foto hoort bij het Engelse landgoed van zanger Jamiroquai, waar de monnik als vriend van de familie logeerde.

Jamiroquai is niet de enige die bezoek heeft gehad van The Travelling Monk, zoals Pra Somchai Kemasarano inmiddels bekend staat. Ik bevind me in zijn woonkamer, tussen stapels foto’s. De kleine kamer is schaars ingericht, op de muur staan Thaise tekens in een prachtig kalligrafisch handschrift. Somchai, een tengere, goedlachse man van amper één meter zestig, schenkt een kop thee voor me in en steekt tot mijn verbazing zelfs een sigaret op. We kijken naar foto’s van hem in de sneeuw, omarmd door een dikke, blonde Duitse familie en een gewatteerd winterjack boven zijn oranje gewaad en slippers. En dan zijn er de foto’s van een lachende Somchai op de Tower Bridge en op een bank tussen zijn Engelse vrienden, een groot bord fish & chips op zijn schoot. “Dit stel heb ik in deze tempel getrouwd, nu zes jaar geleden.?? Zijn vriendelijke ogen lichten op bij de herinnering.
Somchai is op het eiland Ko Phangan een beroemdheid, zij het van een geheel ander kaliber dan Jamiroquai. Als populaire beheerder van de Wat Phu Khao Noi tempel krijgt hij dagelijks bezoek van bewonderaars. Zijn publiek bestaat uit Thaise gelovigen en toeristen die langskomen voor een moment van bezinning. Zijn gage bestaat niet uit miljoenen dollars, maar uit bescheiden donaties, zoals het boeddhistische geloof voorschrijft. Evengoed is Somchai een rijk man.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Thailand artikelen
Reisnieuws
Sabine Koning: 'Kogelvis is giftig. En ik at vier gangen'

09 mei 2017, Sabine Koning richtte zes jaar geleden OhMyFoodness.nl op. Haar foodblog groeide uit tot één van de grootste van Nederland. In haar nieuwe kookboek Reishonger beschrijft zij haar ervaringen op reis en wat het eten met haar doet. Natuurlijk staan...

0
Reisnieuws
15 etiquetteblunders op reis en hoe je ze voorkomt

03 mei 2017, In sommige landen is slurpen de normaalste zaak van de wereld. Maar brood in je soep dopen ho maar! Het moge duidelijk zijn, etiquetteregels verschillen behoorlijk per land. Met deze traditionele tips ga je op tussen de locals. Al zien ze onze ove...

0
Reisnieuws
Goed dierennieuws: nieuwe tijgerpopulatie ontdekt!

30 apr 2017, Goed nieuws uit dierenland: wetenschappers ontdekten voor het eerst in vijftien jaar een nieuwe populatie Noord-Indochinese tijgers met verborgen camera's. De verwachting is dat het aantal weer toe zal nemen. Prachtig om te zien.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.