Thailand - Op het spoor van de Boeddha image
Lkoedam

Thailand - Op het spoor van de Boeddha

Op een steenworp afstand van de horden feestende backpackers op de eilanden voor de Thaise oostkust, ligt een wereld van verlaten stranden, meditatieplekken en boeddhistische tempels. Hier speelt zich het spirituele leven van de plaatselijke bevolking af, onder leiding van een goedlachse monnik met een voorliefde voor Porsches en wereldreizen.



Tekst: Monique Bradley, Fotografie: Tom van der Leij



Op het spoor van de Boeddha



“This is Jamiroquai car.?? De monnik wijst op een foto van zichzelf in een glimmende, zwarte Porsche. Terwijl zijn arm nonchalant op het stuur rust, lacht hij naar de camera alsof hij niets anders gewend is. De paradox maakt het bijna grappig. De chique oprijlaan op de foto hoort bij het Engelse landgoed van zanger Jamiroquai, waar de monnik als vriend van de familie logeerde.





Somchai is op het eiland Ko Phangan een beroemdheid, zij het van een geheel ander kaliber dan Jamiroquai. Als populaire beheerder van de Wat Phu Khao Noi tempel krijgt hij dagelijks bezoek van bewonderaars. Zijn publiek bestaat uit Thaise gelovigen en toeristen die langskomen voor een moment van bezinning. Zijn gage bestaat niet uit miljoenen dollars, maar uit bescheiden donaties, zoals het boeddhistische geloof voorschrijft. Evengoed is Somchai een rijk man.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.