Tadzjikistan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Een heerlijk warm bad

Tadzjikistan


Yamchun, een heel klein dorpje in de Wakhan Corridor van Tadzjikistan. Aan de Tadzjikistan zijde zie je het Shakhda gebergte, aan de overzijde van de rivier de Panj ligt in Afganistan het Hindukush gebergte.
Iets buiten het dorp in de richting van het plaatsje Yamg gaat een weg omhoog richting het Shakhda gebergte. Al slingerend kom je langs de restanten van het Yamchun fort dat uit de tijd van Alexander de Grote stamt. In iedere bocht heb je een prachtig uitzicht over de Panj rivier en de indrukwekkende bergen.
Langzaam maar zeker slingert de weg naar boven. Als je niet verder meer kunt rijden zie je voor je een gebouwtje met trappen die leiden naar de Bibi Fatima Hotsprings. Voor een bedrag van 10 Somoni kun je hier een heerlijk warm bad nemen. In tegenstelling tot veel andere warme bronnen is het water hier niet zwavelhoudend. Mannen en vrouwen baden afzonderlijk.
Je hebt de mogelijkheid om in de grot te baden of in een kunstmatig aangelegd zwembad. Uiteraard moet je voor de grot-optie gaan. Ik had het geluk dat er al een vrouw aan het baden was in het grot-gedeelte. Ik mocht naar binnen terwijl de mannen op hun beurt moesten wachten.
In een kleine wachtruimte kon ik mij uitkleden om vervolgens af te dalen in een kleine maar schitterende grot. Het water klatert op 2 plekken naar beneden en vormen een natuurlijke douche. De muren van de grot zijn schitterend van kleur, groentinten en blauwige tinten worden afgewisseld met bruin. Ik laat mijn voet in het water zakken en geniet van het water dat ongeveer 40 graden is. Een lokale oudere dame knikt me bemoedigend toe.
Ze schuift onder één van de waterstralen vandaan en gebaart dat ik daar plaats moet nemen. Met handen en voeten legt ze uit dat het water een goede werking heeft op gewrichten en spieren. Ze maakt en kommetje van haar handen en drinkt het water en moedigt mij aan om dit ook te doen. Ze gebaart dat het goed is voor maag en darmen. Gemoedelijk zitten we naast elkaar en ik voel mijn spieren ontspannen. Ik krijg een rugmassage en geef de dame, die er wat broos uitziet ook een rugmassage. Een geweldige ervaring.
Volgens de lokale bevolking is het met name tussen de middag erg rustig in de warme bron.