Pamirgebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Pamir Highway & Wakhan vallei

Pamirgebergte,
Tadzjikistan


De Pamir Highway in Tadzjikistan is een van de mooiste en hoogst gelegen autowegen ter wereld. Het is geen fancy snelweg zoals de naam misschien doet vermoeden, maar een (grind)weg vol hobbels. Comfortabel is het niet altijd als je hier rijdt, maar de uitzichten onderweg maken alles goed. Wij kunnen deze roadtrip dan ook van harte aanbevelen.

[b]Route[/b]
Je hebt twee toegangspoorten tot het gebied: Osh in Kirgizië en Khorog in Tadzjikistan. Wij maakten een zesdaagse tour per 4WD vanuit Osh eindigend in Khorog. De route andersom kan natuurlijk ook.

Ons programma:
dag 1: van Osh naar Sary Tash
dag 2: grensovergang - Sary Tash - Karakul - Murgab
dag 3: Murgab - Alichur - Yashil kul - Bulunkul
dag 4: Bulunkul - Razvilka - Langar
dag 5: Langar - Yamchun - Bibi Fatima - Ishkashim
dag 6: Ishkashim - Khorog

Dag vier verlieten wij de Pamir Highway en reden we de Wakhan vallei in. Het landschap verandert van hooggelegen vlaktes en gletsjermeren naar een ruig, rotsachtig gebied met diepe valleien en groene oasedorpjes (met super gastvrije inwoners). Deze detour hoort niet bij de eigenlijke Pamir Highway, maar is zeer aan te raden.

[b]Praktische zaken[/b]
- Onze 4WD en chauffeur regelden we via het [url="http://oshguesthouse.hotbox.ru/" target="_blank"]Osh guesthouse[/url] in Osh. Dit was de goedkoopste optie en prima geregeld; de chauffeur vond het geen probleem om bij elke bocht die we wilden te stoppen voor foto's. Voor ons was het daarnaast belangrijk om reisgenoten te vinden om de kosten omlaag te brengen; hier kan Osh guesthouse ook bij helpen.
- Voor de Pamir regio heb je naast je visum voor Tadzjikistan een aparte Permit nodig (GBAO Permit). Wij regelden deze zonder problemen en extra kosten bij de ambassade van Tadzjikistan in Kirgizië, maar een week na ons gaven ze de Permit opeens niet meer uit. In dat geval kan Osh guesthouse je verder helpen met de Permit (volgende dag klaar, tegen betaling).
- Je komt onderweg enkele dorpjes tegen, waar je kan lunchen, avond eten en overnachten. Sommige guesthouses hebben een westers toilet en warme douche, maar niet in elk dorp is dit te vinden.
- Neem voldoende snacks mee voor tussendoor, want winkels kom je nauwelijks tegen, en als je ze tegenkomt zijn ze zeer slecht bevoorraad. Ook aan te raden: waterzuiveringstabletjes, als je niet de hele dag thee wil drinken. Flessen water kun je bijna nergens kopen.
- In de winter is dit gebied onbereisbaar!

Ik kijk uit naar je foto's :-)