Palmyra

Van cursus Arabisch tot Mansaf

herman m was hier op 2010-05-11 Gepost op: 2010-06-01 5 reacties.
Na een vroeg ontbijt vertrekken we om 8.00 uur. Onderweg probeert onze reisleidster ons wat Arabische woorden te leren:
Saba El Chir = Goedemorgen (tot 12.00 uur)
Saba El Noer = Goedemorgen (als antwoord tot 12.00 uur)
En: Shoekran = Dank U wel
La Shoekran = Nee, Dank U
Hoe handig deze laatste woordjes zijn, blijkt vooral als we geen gebruik willen maken van de diensten van bijvoorbeeld een schoenpoetser of een kaartenverkoper. “No thank you” sorteert geen effect, maar bij “La Shoekran” haken ze direct af!
We maken een koffiestop bij Bagdad café bij Al Busayri (zie foto 1). Er zijn wel drie Bagdad cafés vlak bij elkaar. Deze worden allemaal door één familie gerund. Uiteraard zijn ook hier souvenirs te koop. Dichtbij Tadmur (op een steenworp afstand van de klassieke opgraving Palmyra) rijden wij langs het in aanbouw zijnde paleis van prins Sjeik Abdullah Al Hamed van oliestaatje Qatar (zie foto 2). De prins komt elk jaar naar Tadmur voor de beroemde kamelen en paardenraces (zie foto 3 hippodrome) .
Niet ver daarvandaan liggen de boven- en ondergrondse grafkamers, o.a. het Hypogeum van de Drie Broers. Een deel van de grafkamers is gereconstrueerd, in een ander deel zie je nog de originele grafkamers (zie ook tip).
In de loop van de middag, wanneer het iets minder warm is, brengen we een bezoek aan de opgravingen van de klassieke, Romeinse stad Palmyra (zie foto 4). Deze site kun je zo betreden, er staan geen hekken omheen. Het nadeel hiervan is, dat er met brommers en motoren over de oude wegen en tussen de gebouwen door gereden wordt. Het is goed te zien dat het een enorm complex geweest moet zijn. Palmyra wordt soms de bruid van de woestijn genoemd. De overblijfselen van de stad vertellen de heldhaftige geschiedenis van de heerschappij van koningin Zenobia. Soms wordt Palmyra ook de "Oase" genoemd. De stad ligt bij de warmwaterbron "Afqa" waardoor deze plaats de ideale halte was voor karavanen tussen Irak en het gebied dat Al-Sham genoemd wordt (het huidige Syrië, Libanon, het Heilige Land en Jordanië). Hier kwam de zijderoute tussen China en de Middellandse Zee voorbij. Door deze strategische ligging werd Palmyra een welvarende stad in de 2de eeuw voor christus. Na de verovering door de Romeinen werd Palmyra de "palmen-stad" genoemd. Toen keizer Adrianus hier een bezoek bracht, riep hij de vrijheid van Palmyra uit en uit dankbaarheid noemden de bewoners hun stad voortaan Adrianapalmyra. Tijdens de Romeinse heerschappij werden heel wat imposante constructies opgericht, zoals straten, triomfbogen, tempels en standbeelden.
In de avond willen we naar een restaurant om de hoek van het hotel. Omdat het daar te vol is, gaan we naar een restaurant van de broer van de eigenaar, waar we Mansaf eten. Mansaf is het feestmaal van het bedoeïnen. Deze echte bedoeïenenschotel, bestaande uit een heuvel rijst, wordt bekroond door een in yoghurtsaus gestoofd lam. Wij kregen er ook kip bij. Het wordt op een groot metalen bord geserveerd en doorgaans wordt er met de rechterhand van gegeten. Voor ons was er overigens wel bestek. Erg lekkere kost.

0
5

Foto's bij dit blog

Café Bagdad
Paleis in aanbouw
Hippodrome, kort voor zonsondergang
Romeinse stad Palmyra
Alle blogs van herman m
 

5 reactie(s) bij "Van cursus Arabisch tot Mansaf"

 • profile image comment

  Mooie historie lijkt me. Informatieve blog maar ik ben ook wel benieuwd naar wat het land met je doet. Zijn er verrassingen, grote indrukken, tegenvallers? Shoekran en groet.

  Door TravelGoom • geplaatst op 2010-06-05 21:58:51
 • profile image comment

  Volgens mij heb je heel veel gezien daar, en als ik het goed leest ook nog lekker gegeten .

  Door pbroek • geplaatst op 2010-06-04 22:54:01
 • profile image comment

  Bagdad cafe doet me denken aan een film of een liedje. Altijd handig wat woordjes te kennen volgens mij raakt je mond niet totaal in de knoop met Arabisch als bij het Chinees. Hebben ze allemaal broers en zonen in hun cafes en restaurants? All in the family!

  Door Mireille • geplaatst op 2010-06-01 23:22:34
 • profile image comment

  Leuk verhaal Herman. Ik herken de route en zie ook weer bezienswaardigheden voor me. Shoekran!

  Door Fransvdg • geplaatst op 2010-06-01 21:09:45
 • profile image comment

  Een uitgebreid en interessant verslag, Herman, met veel wetenswaardigheden. Leuk om te lezen!

  Door pensionado • geplaatst op 2010-06-01 20:36:24

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.