Syrië bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Syrië is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Syrië zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Syrië, kun je zien waar je het best in Syrië naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Syrië als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Damascus

De hoofdstad van Syrië was altijd het belangrijkste culturele centrum van de Arabische wereld. Al-Fayha, 'de zoetgeurende', is de bijnaam van Damascus. Door het vele verkeer is daar helaas niet veel meer van over. Hoog op een berg in het noordwesten van Damascus ligt het presidentiële paleis. In de oude stadskern liggen de smalle straatjes, de markten en de handelshuizen, de zogenaamde khans. De citadel stamt nog uit de Romeinse tijd en was een belangrijke basis voor militaire campagnes tegen kruisvaarders. De Omayyadenmoskee is een monumentaal gebouw, dat gezien wordt als een zeer eerbiedwaardig gebedshuis.

Damascus is een stad met talloze fonteinen en vele graftombes van belangrijke personen uit de islam en het christendom. Tijdens een wandeling door de stad ontkom je niet aan het prachtige mausoleum van Saladin en ook de vele gebouwen uit de Ottomaanse architectuur zullen je niet ontgaan.

Aleppo

Deze ruïnestad is na Damaskus de grootste stad van Syrië. In vergelijking tot de hoofdstad wordt Aleppo gezien als een vooruitstrevende en kosmopolitische plaats. Helaas is de oude binnenstad nagenoeg volledig verwoest door de burgeroorlog. Van de vele bezienswaardigheden is niet veel meer over dan een hoop puin. De eeuwenoude citadel werd in 2015 zwaar beschadigd door een bom, van de Grote moskee van Aleppo is na de opstand van 2012 niks meer over en vele historische bouwwerken hebben de oorlog ook niet doorstaan. Een van de weinige trekpleisters die onaangetast is gebleven is het National Museum of Aleppo. Het grootste deel van het museum is gewijd aan de archeologische vondsten in Syrië.

Qalaat Samaan

Een warme okergele ruïne van het St. Simeonklooster uit de vijfde eeuw na Christus. In die tijd was het de grootste kerk ter wereld. Door de imposante ligging op een heuvel, deed het later dienst als fort.

Bosra

In deze stad ligt een zeer goed geconserveerd amfitheater uit de Romeinse tijd met bijna negenduizend zitplaatsen. Het theater is beroemd in Syrië en wordt beschermd door grote vestingwerken bestaande uit elf versterkte torens. Gelegen in de vruchtbare Nuqra-vlakte werd er vaak om Bosra gevochten in de klassieke oudheid. De stad heeft ook een folkloremuseum. In 1980 werd deze stad opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Palmyra

Deze stad is ontstaan rondom de zwavelhoudende bron Efqa, in de zeventiende eeuw werd Palmyra opnieuw ontdekt. De ruïnestad is het mooist bij zonsopgang of voor zonsondergang in het schemerlicht. Het was de meest bezochte plek van het land, tot het moment dat in 2011 de burgeroorlog uitbrak. UNESCO besloot in 2013 om Palmyra toe te voegen aan de rode lijst met bedreigd cultureel erfgoed. Tot grote teleurstelling van velen viel Palmyra in mei 2015 in handen van terreurgroep IS. Wat volgde was een grote vernielpartij. Alle religieuze gebouwen en voorwerpen werden met de grond gelijk gemaakt omdat het als afgoderij werd gezien.

Crac des Chevaliers

Het beroemdste kruisvaarderskasteel uit de wereld, met wel zevenhonderd meter hoge uitkijktorens. Deze burcht is de enige onderbreking in de bergketens langs de kust van de Middellandse Zee tussen Turkije en Palestina. Het uitzicht vanaf de uitkijktorens op het besneeuwde Libanongebergte schijnt fenomenaal te zijn.

Latakia

Latakia werd pas in de jaren vijftig de belangrijkste havenstad, nadat alle andere havens van het land waren weggevallen. Er hangt in het stadje een provinciale sfeer en qua bezienswaardigheden valt er niet veel te halen in Latakia. Vlakbij gelegen is het Nusayriya gebergte waar je geweldig kunt wandelen. Het gebergte loopt parallel aan de Syrische Middellandse Zeekust.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Syrië voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Syrië