Sigirya

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geef poot!

Sigirya,
Sri Lanka


Sigiriya of Sigirya, dat 'leeuwenrots' betekent, is één van de zeven plaatsen in Sri Lanka op de Werelderfgoedlijst. Het complex bestaat uit lusthoven die omgeven zijn door muren en grachten en, boven op de rots, een citadel. Het is nu slechts een ruïne. (bron: Wikipedia)

De Leeuwenrots is een vulkanische prop van een lang overleden vulkaan. De aflopende helling van de vulkaan is door de tijd heen weggevaagd door erosie, hierdoor heeft de rots zijn karakteristieke vorm. De rots is ruim 180m hoog en is vanaf kilometers te zien.

Op ongeveer de helft van de klim bevind zich een groot plateau, het Leeuwenplateau. De Leeuwenrots is vernoemd naar de uitgehouwen leeuwenkop en leeuwenpoten bij de ingang halverwege de rots op het Leeuwenplateau. De leeuwenkop is inmiddels afgebroken maar de poten zijn nog te zien. Een grote rots voor de trap naar de laatste klim was uitgehouwen tot een grote leeuwenkop. Je liep tussen de poten door, de bek van de leeuw in. (bron: http://dereizigersgids.nl)

Op de dag van ons bezoek was het helaas druiliger weer en tijdens de beklimming begon het steeds harder te regenen, maar dat weerhield ons niet om naar de top te gaan!