Noord Sri Lanka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hindoeïstisch Festival

Noord Sri Lanka,
Sri Lanka


Thaipusam festival is een hindoeïstisch festival dat is over komen waaien uit India. Tijdens dit festival willen hindoes hun God Murugan graag bedanken en om een gunst vragen. Het festival wordt in de diverse landen gevierd waar hindoes leven, zoals India, , Maleisië, Indonesië, Thailand, Myanmar, Singapore en Sri Lanka. Deze pelgrimstocht kwamen we onderweg tegen tussen Mannar en Anuradhapura. Jong en oud doet mee aan dit kleurig festival. Er is veel muziek en er wordt fanatiek gedanst, allemaal op blote voeten. De straat wordt nat gehouden, daar het anders wel erg heet wordt onder je voeten.

Het festival is voor veel gelovigen de climax na tal van spirituele voorbereidingen. Men gelooft dat enkel wanneer lichaam en geest vrij en puur zijn, men de pijn aankan om de pelgrimstocht die bij het festival hoort vol te kunnen houden. Veel mannen waren in trance en hadden haken in hun rug, verbonden met een touw waaraan getrokken wordt. In het midden van de foto zie je een man trekken aan het touw.

Tijdens het festival leggen gelovigen een tocht af tussen twee tempels om de god Murugan tevreden te stellen. De vrouwen dragen melk en kokusnoten als offer voor God. De mannen dragen daarnaast ook zogenaamde kavadi’s . Letter vertaald 'Last'. Een kavadi is een kleurige constructie, versierd met bloemen en pauwenveren. Deze kavadi’s wegen zwaar.