Colombo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een stad met vele gezichten

Colombo,
Sri Lanka


Voordat wij aan onze reis in Sri Lanka begonnen, hebben we lang getwijfeld of we wel of toch niet de hoofdstad Colombo zouden aandoen. Een rustige eerste dag in Negombo lijkt een prettige start en door tijdgebrek verdwijnt Colombo dan snel van het lijstje met bestemmingen.

Gelukkig zijn we eigenwijs geweest en besloten we direct vanaf het vliegveld door te gaan naar deze stad, de grootste en waarschijnlijk drukste van het land. De hoofdstad van een land kan immers zo veel vertellen over het land, haar cultuur, geschiedenis en inwoners. En daar hebben we geen minuut spijt van gehad.

We besloten om één dag in de stad te blijven, highlights als het National Museum en Dutch Period Museum over te slaan, en ons vooral geheel onvoorbereid in de drukte te storten. Hierdoor hebben we kunnen verdwalen in het chaotische Pettah, ons kunnen verbazen over het contrast dat je daarna in Fort vindt, met een aantal prachtige koloniale gebouwen maar ook hoge, moderne flatgebouwen. We hebben prachtige Boeddhistische en Hindoeïstische tempels gezien, maar ook bijzondere moskeeën en kerken, getuigend van de vele verschillende religies die hier op dit moment op een bijzondere manier naast en met elkaar samenleven. En op al deze plaatsen komt er iemand naar je toesnellen om je, na het bekende ‘whereyoufrommam?’ - uit te nodigen om even binnen te komen.

We zijn door de kleine, kleurrijke straatjes op Slave Island geslenterd, waar de vraag rijst wie op dat moment met de meeste interesse en verbazing naar de ander kijkt. We hebben een fotoshoot van een Tamil bruiloft meegemaakt, waar we starend naar de prachtige jurken, fotografen en rondrennende kinderen, bijgepraat werden over de achtergrond van de aanwezige personen en hun relatie met de bruid en bruidegom. We hebben ons eerste bord kottu roti gegeten - en daarmee kennis gemaakt met de fantastische maar ook af en toe oh zo pittige keuken van Sri Lanka.

Colombo is een drukke, hete en chaotische stad, waar de inwoners het qua gastvrijheid misschien niet allemaal halen bij het hartverwarmende platteland, maar waar je op het busstation toch door een oude man zonder enkele bijbedoelingen direct naar de bus wordt geloodst waarvan je op dat moment nog geen idee had hoe je die op deze plek had kunnen vinden, waar iemand ruim een uur de tijd neemt om je Sri Lankaanse simkaart aan de praat te krijgen, en waar de eigenaar van het guesthouse een handgeschreven briefje naar je kamer komt brengen waar hij alle eettentjes in de buurt op heeft geschreven. Colombo is een stad met veel verschillende gezichten, maar ook zeker één met een warm hart. Een veelzijdige stad die naar mijn idee niet mag ontbreken in een complete reis naar dit prachtige land.