Centraal hoogland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Soldaat van Oranje

Centraal hoogland,
Sri Lanka


Op weg de Diyaluma waterval komen we langs schooltje. De jongens zijn allemaal gekleed in jongensuniformen en de meisjes in meisjesuniformen, maar wel allemaal zonder schoenen, sandalen of slippers. Les wordt er gegeven door een monnik.

Boeddhistische monniken leiden een eenvoudig leven (mediteren, de leer van Boeddha bestuderen en kleine huishoudelijke taken) en zijn herkenbaar aan hun rode of oranje (het oranje gewaad gaat al eeuwen mee en toen het oorspronkelijk gekozen werd, was dat gewoon omdat de oranje kleurstof het meest voorhanden was en dus het goedkoopst was) gewaden en hun kaalgeschoren (het haar wordt afgeschoren om afstand te doen van de ijdelheid) hoofden.

Soldaat van Oranje is een Nederlandse speelfilm uit 1977. Deze titel is genoemd naar de bijnaam in het verzet, tijdens de Tweede Wereldoorlog, van Erik Hazelhoff Roelfzema, wiens belevenissen in de film uitgebeeld worden. De film betekende de internationale doorbraak voor filmregisseur Paul Verhoeven en de acteurs Rutger Hauer en Jeroen Krabbé. De film is gebaseerd op het autobiografische boek Het hol van de ratelslang van Erik Hazelhoff Roelfzema, dat in 1970 verscheen. (bron: Wikipedia) Met de waanzinnig muziek van Rogier van Otterloo... "ta-di-da-di-daaaa.... ta-di-da-di-daaaaa".

Bekijk de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=1sulhjy-RUE