Riyad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Riyad image

Oranje mist?

Riyad
Saudi-Arabië
Tisernst

Oranje mist?

(Uit mijn dagboek, 11-03-2009)

Zat deze middag om een uur of 12 ff een sigaretje te roken, en zag ineens een oranje gekleurde wolk onze richting uitkomen. In afwachting tot wat er aan zat te komen, nam ik nog rustig een trekje van mijn sigaret.....terwijl ondertussen iedereen in een paniek situatie naar binnen rende op het winkelplijn. En nietsvermoede nuchtere Hollander als mij bleef natuurlijk rustig staan roken........maar binnen een minuut was de gehele stad bedekt onder dikke oranje dekken van stof en zand.

Wist niet wat me overkwam...zo snel kwam deze mistbank van stof opzetten. Natuurlijk bleef ik staan kijken....t was best erg indrukwekkend. Maar al snel werdt werdt ik naar binnen gesleurd door een collega met een mondkapje voor. Binnengekomen kreeg ik de uitleg dat dit een soort van zandstorm was en dat het bijzonder gevaarlijk was buiten te zijn. Het stof was zo fijn dat dit ernstige schade kan veroorzaken aan je luchtwegen. Zo fijn was het stof zelfs dat door de kleinste kieren van deuren en ramen het stof binnenkwam.

Het leek wel dat er een bom was ontploft.....alles was gehuld onder een dikke laag stof. Zo erg als het vandaag was hadden ze hier ook in geen 25 jaar meegemaakt. Niemand durfde de deur meer uit omdat autorijden bijna niet meer te doen was. Alles Nederlander vond ik dit een tikkeltje overdreven natuurlijk gezien wij wel een beetje mist gewend zijn

Maar tussen de middag zijn we altijd vrij van 13:00 tot 16:00, maar gezien niemand auto wou rijden zijn we in de winkel gebleven. En wat doe je als je zelf niet naar huis durft te rijden om te gaan eten?
Juist je laat een restaurant aanrukken voor het eten, om zo het probleem van onveiligheid bij een ander neer te leggen hahah.

In de avond thuis gekomen werd ik wederom bloot gesteld aan heel veel stof, mijn hele kamer was gehuld in een dikke laag stof. Zelf in de koffer die de kast stond, was het stof door gedrongen. Voor ik naar bed ging maar eerst mijn kamer schoongemaakt zover dat kon, je kon het stof gewoon ruiken. De volgende dag maar even een schoonmaak ploegje laten aanrukken want het zo weken duren voor ik alles zelf had schoon gemaakt.