Saudi-Arabië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Drijvende Moskee

Saudi-Arabië


(een scan) Jeddah | Aan de Corniche Road in de wijk Al Shati staat de Floating Mosque of Witte Moskee gebouwd op pijlers in de Rode Zee. 's Avonds is hij sprookjesachtig verlicht. Hij is open voor bezichtiging.

Maar wanneer kun je gaan bezichtigen? Het is nog steeds zo dat Saoedi-Arabië alleen visa aan zakenlieden, buitenlandse werknemers en bedevaartgangers verstrekt. Wellicht komt de mogelijkheid voor toeristen om het land te bezoeken nog wel (terug). Enkele jaren geleden besloot de Saoedische overheid dat een zeer beperkt aantal Saoedische touroperators visa mochten regelen voor toeristen. Het 'Extended Umrah Tourism Programme'. Floortje was er: http://3opreis.bnn.nl/bestemming/137/riyadh Maar na enige tijd werd dit nieuwe beleid vanwege onrusten in de wereld weer ingetrokken.

Saoedi-Arabië heeft bezoekers behalve eindeloze woestijnvlaktes ook bergen tot 3000 meter hoog, drie miljoen hectare bos, en enkele historische plaatsen te bieden. Verder zijn er de strand- en duikmogelijkheden van de Rode Zee. Een en ander zal wel wat kosten: Saoedi-Arabië richt zich op het duurdere toerisme, fantastische hotels dus, spiksplinternieuw vervoer, alle excursies inbegrepen, en begeleid door een Engelssprekende Saoedische gids.
Maar nog even afwachten dus.
Toeristen zullen zich wel aan de strenge regels moeten houden. Wie zich onzedig kleedt of bij aankomst blijk geeft van alcoholconsumptie, wordt meteen teruggestuurd.

Nb In de tijd dat ik er woonde (voor werk) mocht je niet zomaar buiten fotograferen. Er was een verzoek voor nodig aan Gemeentezaken, waarmee je misschien een vergunning kreeg (in S-A gaat veiligheid en controle voor alles). Toeristen krijgen deze vergunning.
Ik deed het wel eens, fotograferen zonder vergunning, met een kleine onopvallende analoge camera. Zie de foto's die ik hier plaatste. Maar niet te vaak en vooral heel behoedzaam. Je kon er zomaar voor in de kraag gegrepen worden en dat wil je hier niet.