Saudi-Arabië bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Saudi-Arabië is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Saudi-Arabië zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Saudi-Arabië, kun je zien waar je het best in Saudi-Arabië naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Saudi-Arabië als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Mekka

De heiligste stad van de Islam ligt in Saudi-Arabië in een zanderige vallei. Iedere moslim die het zich financieel en qua gezondheid kan veroorloven is verplicht de Hadj, de pelgrimage naar Mekka te maken. In de stad staat tevens de al-Masjid al-Haram, de heiligste moskee ter aarde. Als niet-Moslim heb je er eigenlijk weinig te zoeken, want de stad en de moskee zijn streng verboden voor niet-Moslims. De toegangswegen worden dan ook streng gecontroleerd.

Medina

Medina is de tweede heilige stad van de islam na Mekka. In Medina bevindt zich de Moskee van de profeet. De originele moskee werd gebouwd door profeet Mohammed. Verondersteld wordt dat hij hier ook begraven ligt. In de moskee is ook een leeg graf aanwezig voor Jezus, in het Arabisch Isa, die bij de ‘eindtijd’ terug zal keren op aarde, daar zal sterven en in Medina begraven zal worden.

Rub al Khali

Ook wel bekend als de ‘Great Empty’ is Rub al Khali de grootste en droogste woestijn van Arabië en een van de grootste ter wereld. Met temperaturen die oplopen tot 55 graden, duinen hoger dan de Eiffeltoren (330 meter), zou je geen leven verwachten. Maar niets is minder waar, in deze woestijn staan gewoon planten. Verschillende touroperators verzorgen excursies de woestijn in.

Nadjd

De hoofdstad van Saudi-Arabië, Riyad, is gelegen op dit plateau dat qua hoogte varieert van ongeveer 800 tot 1500 meter. In het oostelijke gedeelte komen veel oases voor, terwijl in de andere gedeelten voornamelijk Bedoeïenen wonen. Riyad is een fascinerende stad om doorheen te lopen: het is een ‘techoase’ van glas, staal, gigantische hotels, nog grotere ziekenhuizen en een van de grootste vliegvelden ter wereld.

Nationaal museum

Het Nationaal Museum in Riyad laat het grootste deel van de geschiedenis van het Arabische land zien. Er zijn gereconstrueerde tombes te zien, rotskunst en modellen van de Jeddah en de moskeeën in Mekka en Medina.

Kamelen contest

Niet een missverkiezing, maar een kamelenverkiezing. Vlakbij Hafar al Batin wordt een contest gehouden welke kameel het mooiste is. Er wordt onder andere gekeken naar de bult, de neus, de nek en de oren.

Madain Salah

Madain Salah rijst op uit het zand met een zeldzame schoonheid. Hier staan 131 spectaculaire tombes, waarvan 45 inscripties bevatten boven de deuren. De inkervingen zijn gemaakt door Nabataeanen, die ook de historische stad Petra in Jordanië hebben gedaan. Je hebt een vergunning nodig om deze tombes te mogen bekijken, maar veel hotels en touroperators kunnen je hieraan helpen, mits je het bijtijds regelt.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Saudi-Arabië voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Saudi-Arabië