Qatar

Reisgids cover foto
foto: Columbus Reisreporter ejbaaijens

De Staat Qatar is een Arabisch Emiraat in het Midden-Oosten. Dit schiereiland aan de Perzische Golf grenst in het zuiden aan Saoedi-Arabië en het ligt ten oosten van Bahrein. Pas sinds 1989 worden er toeristenvisums uitgegeven naar dit kleine, hete oliestaatje. De hitte is in de zomer bijna niet te harden en in de zomer én de winter stikt het van de zandstormen. Er blijft dus weinig 'beste reistijd' over om naar Qatar te gaan. Als je toch naar dit woestijnland reist, staan je mooie hotels, torenhoge zandduinen, rotstekeningen en een aparte architectuur te wachten. Duiken en een woestijntocht zijn zeker de moeite waard, maar neem wel een goede gids mee. Een andere leuke ervaring is skieën, niet op sneeuw, maar op zand!

Aan het begin van de twintigste eeuw telde het gebied slechts 10.000 inwoners. Maar al gauw steeg de bevolking. Onder meer door de komst van immigranten uit andere Arabische landen. In 1997 telde de volkstelling 522.000 inwoners en tegenwoordig wonen er zo'n twee miljoen mensen in Qatar. Ongeveer de helft daarvan woont in en rondom de hoofdstad van het land, Doha. Met 1,4 miljoen mannelijke inwoners is er duidelijk een tekort aan vrouwen.

De officiële godsdienst van Qatar is het wahibisme, een stroming binnen de islam. Van de gelovigen is het merendeel soenitisch, de sjiieten vormen een minderheid.

Qatar is een vrij vlak land, afgezien van de zandduinen in de woestijn. Met 103 meter boven zeeniveau is Qurayn Abu al Bawl 's lands hoogste punt. Een reeks van lage kalkstenen uitstulpingen loopt van Zikrit in het noorden tot Umm Bab aan de zuidelijke grens. In de westelijke regio Jebel Dukhan bevinden zich de belangrijkste onshore olievoorraden van Qatar, terwijl de aardgasvelden meer in het noorden gelegen zijn.

Informatie over Qatar

Populaire highlights van Qatar

Alle highlights van Qatar

Beste foto's & tips van Qatar

Eén van de vele activiteiten die je in Doha kunt doen is slenteren door de oude en nieuwere steegjes. In de oude souq zie je gesluierde vrouwen met hun een ...

>>

In Doha zie je veel Qatari mannen in hagelwitte gewaden en charmante hoofddoeken. Deed me denken aan Lawrence of Arabia, een film van voor mijn geboorte, maa...

>>

Naast de moderne skyline biedt Doha meer. In ieder geval diverse karakteristieke marktjes. We hebben bijvoorbeeld regelmatig door de steegjes van Souq Waqif ...

>>

Praktische informatie over Qatar

Kaart van Qatar en omgeving

Laatste Qatar Artikelen

Met onze reisgids Qatar ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Reisnieuws
In beeld: Landen die je in één dag bezoekt

08 dec 2016, Sommige landen zijn zó klein dat je met een korte autorit zo het hele gebied door kan rijden. Ondanks de geringe oppervlakte zijn deze landen en staatjes nog steeds het bezoeken waard. De redactie zet voor jou tien ieniemienie plekjes op de kaart.

1
Reisnieuws
Door: Tom Aussems
De duurste landen voor een hotelovernachting

26 okt 2015, Voor een dubbeltje op de eerste rij. Niet in deze landen. De Hotel Price Index (HPI) rangschikt de tien landen waar Europese reizigers in de eerste helft van 2015 het diepst in de buidel tastten voor een hotelovernachting. Slik!

0
Reisnieuws
10 waanzinnige skylines die je nog niet kent

19 okt 2015, De imposante skyline van New York of die van Hongkong herkennen we uit duizenden. Maar er zijn veel meer skylines die je mond doen openvallen. Weet jij bijvoorbeeld hoe het stadspanorama van Sharjah eruit ziet? Je horizon verbreden kon je nog nooi...

2