Sur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sur image

Een bezoek aan de groene schildpadden

Sur
Oman
Marcelkuijper

Een bezoek aan de groene schildpadden

We hadden 3 nachten in Muscat en een deel van de crew besloot een 4x4 te huren en het land in te trekken.
Het uiteindelijke doel was een bezoek brengen aan het plaatsje Sur met een bezoek aan de groene schildpadden maar voordat we daar waren hadden we een hele dag om op de route mooie dingen te bekijken en een Wadi te lopen.
Een Wadi is een deels of geheel droog staande rivierbedding.
De Wadi die wij gelopen hebben eindigde in een spectaculaire waterval die door een bergspleet naar een door steile wanden omringt waterbad viel.
Een oase midden tussen de vele rotsen.
We hadden het flink warm gekregen van de wandeling dus een plons in dit turquoise water konden we niet weerstaan.

Het was tijd om terug te lopen om op tijd in Sur aan te komen.
Nadat we net na zonsondergang in ons hotelletje aan zee hadden ingecheckt konden we nog wat eten alvorens we weer onderweg moesten naar het strand en de groene schildpadden.

Elk najaar rond dezelfde tijd en hetzelfde strand komen bij het plaatsje Sur vele groene schildpadden hun eieren leggen.

We besloten om met een gids in de late avond en in de vroege ochtend op het strand te gaan kijken wat er allemaal aan de hand was.
Zeker gedurende de nacht zag je weinig ondanks de volle maan en moest je zeer voorzichtig lopen om niet in een van de vele kuilen, gegraven door een schildpad, te stappen.
We waren tijdens de nachtelijke sessie wel getuigen van een groene schildpad die haar eieren in een 2 uur durende trans aan het leggen was in een door haar zelf gegraven kuil waar ze ook 2 uur over gedaan had.
Een mooi intiem moment om dat te mogen en kunnen zien.

Met een tussenpoos van ongeveer 5 uurtjes kwamen we in de vroege ochtend net voor het ochtendgloren terug op het strand en nadat het wat lichter was geworden zag je de omvang van de schildpadden pas echt.
Flinke grote schildpadden zijn het.
Je kon goed de sporen zien van de schildpadden die alweer naar zee terug gekropen waren voordat de zon op kwam en het te warm zou worden.

Uit een aantal zandbergen kwamen ook al jonge, al uitgekomen, schildpadjes tevoorschijn die op instinct hun weg zochten naar zee maar nog over en door vele zandbergen en zandkuilen moesten.
Wat ben je dan geneigd ze een handje te helpen maar we moesten de natuur haar werk laten doen al konden we het niet laten om de talrijke meeuwen die ,loerend naar een schildpadje, rond cirkelde bij ze weg te houden.
Zo hadden we toch nog het gevoel van enig nut geweest te zijn al zijn de grote gevaren natuurlijk in zee en daar moeten ze het zelf zien te rooien.

Een echte aanrader om te gaan doen in de maanden oktober/november want druk is het er niet (althans niet met mensen) en dus moet je het strand alleen delen met de vele schildpadden en zonder andere toeristen.

Foto's

5401e.jpg
5401e.jpg
Marcelkuijper
ce71b.jpg
ce71b.jpg
Marcelkuijper
b607a.jpg
b607a.jpg
Marcelkuijper
5c3fd.jpg
5c3fd.jpg
Marcelkuijper
ce71b.jpg
ce71b.jpg
Marcelkuijper
b607a.jpg
b607a.jpg
Marcelkuijper
5c3fd.jpg
5c3fd.jpg
Marcelkuijper
ce71b.jpg
ce71b.jpg
Marcelkuijper
5c3fd.jpg
5c3fd.jpg
Marcelkuijper