Oezbekistan bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Oezbekistan is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Oezbekistan zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Oezbekistan, kun je zien waar je het best in Oezbekistan naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Oezbekistan als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Khiva

Een geïsoleerde maar toch beroemde stad langs de zijderoute, die door haar isolatie pas laat aan ontwikkeling is toegekomen. Van Oezbekistan is dit de meest toeristische stad, omdat het oude Khiva goed bewaard gebleven is. Alle oude gebouwen zijn hier nog in goede staat terug te vinden. Er hangt wel een bizarre, doodse sfeer, omdat er in veel van die oude gebouwen niemand woont. Qua overnachten is het een aanrader om een keer in een echte medressah te slapen.

Bukhara

Bukhara of Buchara straalt een eeuwenoude sfeer uit, door haar nauwe steegjes en lemen huisjes. Het is een van de vijf heilige steden van de islam en wordt ook wel Bukhara-i-sharif genoemd. De meest bijzondere gebouwen van Bukhara liggen tussen Hauz, met allerlei theehuizen rond een vijver, en de Ark, waar je de Kalan-minaret vindt. Net iets buiten de stad ligt een paleis van de laatste emir uit de negentiende eeuw. In het delftsblauw is de westerse invloed uit die tijd terug te zien.

Samarkand

Het plein Registan is in het bezit van drie adembenemend gedecoreerde madrasah's (islamitische scholen), wat het een van de mooiste pleinen ter wereld maakt. Ook Samarkand hoort bij de beroemde zijderoutesteden. Vroeger was dit de hoofdstad van het rijk van Timoer de Lamme. De meest indrukwekkende gebouwen in deze stad zijn dan ook gebouwd in opdracht van Timoer of van zijn kleinzoon Ulughbek.

Tasjkent

De hoofdstad van Oezbekistan en de grootste stad van Centraal-Azië, maar zeker niet de mooiste stad van het land. Brede lanen, grote pleinen en sovjetarchitectuur domineren de stad en er loopt veel politie op straat. Er is een goed metronetwerk, dit is het moderne Oezbekistan! Vergeleken bij de rest van het land zijn hier dan ook redelijk goede voorzieningen.

Chaikhana

Chaikhana’s zijn de traditionele theehuizen van Oezbekistan. De gastvrije inwoners van het land maken hier graag een praatje met reizigers. Oude mensjes met hun oorlogsmedailles nog opgespeld zitten er te kaarten en te schaken.

Fergana vallei

Ook wel gezien als het hart van Oezbekistan. Uitgestrekte katoenvelden, zijdefabrieken, chaikhana’s en bazaars. De vallei is zo groot als half Nederland en is met tien miljoen inwoners zeer dicht bevolkt. Ruim de helft van de mensen is hier minderjarig. De vallei strekt zich uit over Oezbekistan en haar buurlanden Tadzjikistan en Kirgizstan. De vruchtbaarheid van het gebied is te danken aan de rivieren Naryn en Kara Darja.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Oezbekistan voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Oezbekistan