Noord Korea

De Democratische Volks Republiek Korea (DPRK) is door zijn geo-politieke karakter een ietwat moeizame bestemming. Toeristen mogen er wel in, maar zijn niet vrij in hun doen en laten. Een bezoek aan Noord-Korea is altijd een georganiseerd bezoek, compleet met toeristenhotels, restaurants en winkels (waar gewoon met euro’s - cash - betaald kan worden) en gidsen in dienst van de overheid.

‘Spontane’, dan wel uitgebreide contacten met de lokale bevolking zijn niet te verwachten. Wel zijn vooraf bepaalde wensen kenbaar te maken die soms ingewilligd kunnen worden. Van bezoekers wordt terughoudendheid en respect verwacht zoals het leggen van een bloemetje ter nagedachtenis aan Kim Il Sung met een bijbehorende buiging.

Toerisme in Noord-Korea is in het laatste jaar alleen al vertienvoudigd. Ondanks de beperkte vrijheid die je hebt als toerist, is het dan ook een heel bijzondere bestemming. Het wordt ook wel het meest mysterieuze land ter wereld genoemd. Gebonden aan verschillende regels en tours ben je hier toch verzekerd van een bijzondere reis. Neem wel genoeg geld mee, want er zijn geen pinautomaten. 

Informatie over Noord Korea

Alle highlights van Noord Korea

Beste foto's & tips van Noord Korea

'405825' door herman m '405825' door herman m

Noord Korea

Noord Korea

Mysterieus grensgebie

herman m

In het zuidoostelijk grensgebied tussen Noord- en Zuid-Korea en niet ver van de Japanse Zee (of Oostzee, zoals dat in Noord-Korea wordt genoemd) ligt het Kuryongyon-district. Deze vlakbij de gedemilitariseerde zone gesitueerde streek leent zich voor het maken van wandelingen of trekkings. Toen wij er liepen stegen slierten laaghangende bewolking op langs de grillige rotsformaties. Dit leverde een mysterieus beeld op. Het gebied maakt deel uit van de Outer Kumgang, genoemd naar Mount Kumgang, waarvan de hoogste top reikt tot 1639 m. In dit gebied tref je snelstromende rivieren met cataracts, cascades en watervallen aan, waaronder de Kuryong waterval. Als de spanningen tussen de beide Korea’s hoog oplopen, wordt deze streek direct voor bezoekers afgesloten.

'344845' door roystout '344845' door roystout

Noord Korea

Noord Korea

Speldje

roystout

Elke Noord-Koreaan draagt op de linkerborst een speldje met afbeelding van de grote leider, Kim Il-sung, na zijn dood in 1994 benoemd tot 'eeuwige president'.

'425901' door herman m '425901' door herman m

Noord Korea

Noord Korea

Pohyon

herman m

In het noorden van de Myohyangbergen, in de provincie Hyangsan, ligt het Pohyon tempelcomplex. Pohyon werd opgericht onder de Koryo-dynastie in 1024 en vernoemd naar de boeddhistische godheid Samantabhadra (bekend als Pohyon in het Koreaans). Eens was dit complex een van de grootste centra van het boeddhisme in het noorden van Korea en was het een beroemd bedevaartsoord. Het complex bevat meerdere gebouwen, waaronder de Taeung hal met grote zittende Boeddhabeelden en kleurrijke fresco’s. Verder zijn er twee pagodes, waaronder de 9 verdiepingen tellende Tabo-pagode (ook wel genoemd de Pagode van vele schatten), een klein museum en een klokkentoren, alles in een lommerrijke omgeving. In 1951, bij het begin van de Koreaanse oorlog, werd het complex gebombardeerd door Amerikaanse troepen. De helft van de 24 vooroorlogse gebouwen, waaronder de belangrijkste gebedsruimte, werden toen vernietigd. Verscheidene gebouwen zijn inmiddels gereconstrueerd.

Praktische informatie over Noord Korea

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  april t/m juni, september en oktober
 • Internet extentie
  kp
 • Hoofdstad
  Pyongyang
 • Aantal inwoners
  22 miljoen
 • Oppervlakte
  3x Nederland
 • Reistijd
  12:00
 • Talen
  Koreaans
 • Religie
  christelijk, boeddhisme
 • Tijdsverschil
  8 uur later
 • Tijdverschil
  8 uur later
 • Telefooncode
  850
 • Voltage
  220
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Visum verplicht
 • Douane
  Visum verplicht
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, buiktyfus indien langer dan 2 weken
 • Nationale feestdagen
  15 april Dag van de Zon, 15 augustus Bevrijdingsdag

Kaart van Noord Korea en omgeving

Noord-Korea - Kijken door een beslagen ruit

Opgesloten zitten, niet in een gevangenis of in een kooi, maar in een land, tussen twee gidsen, in een strikt vastgesteld programma. In het Noord-Korea van Kim Il Sung ontmoet je geen locals. Ontsnappen is niet mogelijk. Of toch wel?

Opgesloten zitten, niet in een gevangenis of in een kooi, maar in een land, tussen twee gidsen, in een strikt vastgesteld programma. In het Noord-Kore...

Door: Jane Roos
VIDEO: de "Mass Games" in Noord-Korea

Wellicht heb je de indrukwekkende Mass Games al bij Floortje Dessing zien langskomen op 3 op reis een paar weken geleden. Voor degenen die het gemist hebben: de Mass Games is een 90-minuten durende show in het May Day Stadion in Pyongyang, waaraan 100.000 mensen meedoen. Gymnastiek, acrobatiek, dan...

Wellicht heb je de indrukwekkende Mass Games al bij Floortje Dessing zien langskomen op 3 op reis een paar weken geleden. Voor degenen die het gemist...

Geheim tijdschrift Noord-Korea

Persvrijheid? Dat is iets waar veel Noord-Koreanen alleen van kunnen dromen. Maar er is een groep burgers die in opstand komt. Hun stille protest is een nieuw tijdschrift, gevuld met objectieve nieuwsberichten en waarachtige reportages.

Persvrijheid? Dat is iets waar veel Noord-Koreanen alleen van kunnen dromen. Maar er is een groep burgers die in opstand komt. Hun stille protest is e...