De 366 festivals van Nepal image
Lkoedam

De 366 festivals van Nepal

Het jaar telt 365 dagen, maar wij hebben 366 festivals, zeggen de Nepalezen ook wel trots. Zo feest je met ze mee.

Op het grote plein van het Nepalese plaatsje Baktapur kun je elke ochtend offerandes zien.
Op het grote plein van het Nepalese plaatsje Baktapur kun je elke ochtend offerandes zien. (© Columbus Travel 2015)


Dashain, dat jaarlijks in september of oktober plaatsvindt en in 2015 tussen 13 en 26 oktober losbarst, is verreweg het belangrijkste festijn van Nepal. Het is een viering van zowel de nieuwe rijstoogst als de overwinning van de godin Durga op demonen. De Nepalezen boenen, verven en versieren hun huizen, opdat Durga deze kan betreden en zegenen. Dieren worden vereerd en krijgen prachtige oranje bloemenkransen om, maar eindigen in veel gevallen ook als ritueel offer onder het mes.



Massaal op de schommel



Vijftien dagen lang wordt er geofferd, gezegend, gegeten en door kinderen gebedeld om geld voor gemeenschapsdoeleinden (zeggen ze). Maar misschien wel het bijzonderst zijn de schommels die overal worden opgebouwd. Schommelen of ping, zoals de Nepalezen zeggen, is een favoriet tijdverdrijf, getuige de gezichten op deze foto. Overal waar we maar komen, zien we schommels: hangend aan een grote boom of, bij gebrek daaraan, aan vier grote bamboepalen. Iedereen, jong en oud, doet mee. De stoerste jongens van het dorp rennen het hardst om als eerste te kunnen schommelen. Als je gaat kijken, word je steevast uitgenodigd om mee te doen (staand uiteraard, zittend schommelen is voor kinderen) en heb je binnen de kortste keren het hele dorp op je hand. Hoe hoger je komt, hoe extatischer het publiek.



Voorspoed vieren



Tussen oktober en december (de beste reistijd voor Nepal) vindt ook een andere must plaats: Tihar. Vijf dagen lang vereren de Nepalezen Laxmi, de godin van de voorspoed, door hun huizen te versieren met lichtjes. Dieren als koeien en ossen – maar ook honden en kraaien – worden voor de verandering eens níét afgeslacht maar juist versierd en in de watten gelegd met lekker eten. Tijdens het festival wordt er ook overal druk gegokt – bij wijze van uitzondering knijpt de overheid een oogje dicht.



Gemaskerde dansen



Het belangrijkste boeddhistische festival van het najaar is Mani Rimdu, dat in het klooster van Tengboche nabij Mount Everest plaatsvindt. Vijf dagen lang komen sherpa’s en hun lama’s samen voor gemaskerde dansen, feestmaaltijden en gebeden. Net als alle andere religieuze festivals is Mani Rimdu afhankelijk van de maankalender en worden de exacte data pas een half jaar van tevoren bekendgemaakt.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)