Kathmandu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heilige man

Kathmandu,
Nepal


Tijdens een bezoek aan Pashupatinath zul je ongetwijfeld sadhus tegenkomen. Deze heilige mannen hebben de eerste drie hindoeïstische levensdoelen, plezier, rijkdom en juist handelen opgegeven. Een sadhu is volledig toegewijd aan het behalen van spirituele bevrijding moksha door meditatie. (bron: Wikipedia)

Onze gids vertelde ons dat de grijze kleur op de huid van de mannen komt door het feit dat ze zich soms insmeren met de as van overledenen. Deze sadhus willen maar al te graag met je op de foto...tegen een vergoeding uiteraard.

Pashupatinath is de belangrijkste hindoetempel in Nepal maar ook een van de belangrijkste Shiva Tempels van het hele continent. In Pashupatinath worden openbare crematies gehouden. Ik zag er in eerste instantie een beetje tegen op om die crematies bij te wonen. Toch ben ik blij dat ik het heb mogen meemaken. Het heeft heel veel indruk gemaakt en ik moest het even laten bezinken. Tegelijkertijd vond ik het ook wel 'mooi'. Het is gewoon een andere manier van met de dood om gaan.