Kathmandu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Er is meer rond en achter Swayambhunath

Kathmandu,
Nepal


Voor iedere bezoeker aan Kathmandu is het tempelcomplex van Swayambhunath (de Monkey-temple) een (terecht) verplicht nummer. Maar rond en achter deze fascinerende plek is nog veel meer te zien en te beleven.
Je kunt namelijk rond de heuvel een mooie wandeling maken (uiteraard met de klok mee). Je loopt dan langs een lange muur met prayerwheels, stupa's, prayerflags, een enkele verdwaalde aap en uiteraard ook een aantal monniken. Als de muur ophoudt, kun je doorlopen in de richting van een klein parkje (te herkennen aan de bomen en veel apen), waar verschillende verkopers hun religieuze spulletjes aanbieden. Aan het eind van het park kom je dan vanzelf op een ander tempel-complex; Het Buddha Park, o.a. met 3 enorme (20 meter hoog) gouden beelden van Buddha's (omringd door vele pelgrims).
Na je bezoek aan deze bijzondere plek kun je even rondkijken op de geimproviseerde markt voor de poort of gewoon weer met de klok mee rond de heuvel blijven lopen. Opnieuw een lange muur met prayer-wheels, stupa's en prayer-flags. Ook veel pelgrims en nagenoeg geen toeristen (ik heb ze in ieder geval niet gezien tijdens mijn wandeling). Uiteindelijk kom je weer bij de oost-ingang van Swayambunath uit, maar niet nadat je nog een hele serie buddha-beelden en enorme prayer wheels bent tegengekomen.
De hele wandeling is een mooie en interessante aanvulling op je bezoek aan de Monkey-tempel. Je vindt ook voldoende gelegenheden voor lunch of een drankje tijdens je wandeling.
Kortom: weinig bezocht, maar wel bijzonder!