Paleis opent deuren als museum image
Happynessie

Paleis opent deuren als museum

Een jaar geleden verliet de Nepalese koning Gyanendra het koninklijke paleis waardoor er in het land geen sprake meer is van een monarchie. In februari opende het paleis haar deuren voor het grote publiek als het nationale museum.

Op 4 juni 2001 werd de wereld opgeschrikt door de tragische gebeurtenissen die plaatsvonden in het Nepalese paleis. Koning Birendra werd door zijn eigen zoon om het leven gebracht, evenals zijn vrouw, twee kinderen en vijf anderen. De broer van de Birendra, Gyanendra, werd gekroond tot koning.

Van paleis tot museum
Wat achterbleef was een groot paleis zonder bewoners. Na enige tijd werd er besloten het gebouw te veranderen in een nationaal museum. Na maanden werk opende het museum in februari haar deuren. Elke dag stromen er duizenden mensen in en uit het voormalige paleis om de plek te zien waar het bloedbad zich afspeelde.

Toegankelijk
Niet het gehele museum is toegankelijk voor de bezoekers. Momenteel kunnen er 19 van de 52 zalen bezocht worden. In de toekomst kunnen dit er meer worden. De ruimtes waar de moorden plaatsvonden, zijn niet afgesloten. De kogelgaten in de muren zijn nog te zien.