Grote schoonmaak Mount Everest image
PatrickF

Grote schoonmaak Mount Everest

Jaarlijks beklimmen honderden mensen de hoogste berg op aarde. Omdat er geen sanitaire voorzieningen en andere afvalmogelijkheden op de berg te vinden zijn, laat iedereen gewoon zijn troep achter. Een Nepalese bergbeklimmer wil daar voorgoed een eind aan maken.

Drieduizend klimmers
De honderden mensen die jaarlijks de Mount Everest beklimmen vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de Nepalezen. Ruim drieduizend mensen hebben de berg beklommen sinds Sir Edmund Percival Hillary, een Nieuw-Zeelandse ontdekkingsreiziger, in 1953 als eerste de 8.850 meter hoge top bereikte en levend terugkeerde. Door al deze klimmers wordt de berg er echter niet schoner op.

Hermetisch afsluitbaar
De Nepalese bergbeklimmer Dawa Steven Sherpa wil hier iets aan doen voor het te laat is. Hij organiseerde een expeditie om afval te verzamelen dat eerdere klimmers op de berg hadden achtergelaten. Hij gebruikte hiervoor hermetisch afsluitbare plastic afvalbakken en speciale zakken die geen stank doorlaten. Hij wilde hiermee promoten dat het wel degelijk mogelijk is om geen afval op de Mount Everest achter te laten.
Sherpa’s team verzamelde in totaal 965 kilo afval. De ‘buit’ bestond onder andere uit blikjes, keukenafval, tenten, delen van een 35 jaar geleden neergestorte helikopter en het stoffelijk overschot van een klimmer.


Foto: Mount Everest door Marsha.reisreporter.nl