Nepal Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Grote schoonmaak Mount Everest

Gepubliceerd: 19 nov 2008
1

Jaarlijks beklimmen honderden mensen de hoogste berg op aarde. Omdat er geen sanitaire voorzieningen en andere afvalmogelijkheden op de berg te vinden zijn, laat iedereen gewoon zijn troep achter. Een Nepalese bergbeklimmer wil daar voorgoed een eind aan maken.

Drieduizend klimmers
De honderden mensen die jaarlijks de Mount Everest beklimmen vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de Nepalezen. Ruim drieduizend mensen hebben de berg beklommen sinds Sir Edmund Percival Hillary, een Nieuw-Zeelandse ontdekkingsreiziger, in 1953 als eerste de 8.850 meter hoge top bereikte en levend terugkeerde. Door al deze klimmers wordt de berg er echter niet schoner op.

Hermetisch afsluitbaar
De Nepalese bergbeklimmer Dawa Steven Sherpa wil hier iets aan doen voor het te laat is. Hij organiseerde een expeditie om afval te verzamelen dat eerdere klimmers op de berg hadden achtergelaten. Hij gebruikte hiervoor hermetisch afsluitbare plastic afvalbakken en speciale zakken die geen stank doorlaten. Hij wilde hiermee promoten dat het wel degelijk mogelijk is om geen afval op de Mount Everest achter te laten.
Sherpa’s team verzamelde in totaal 965 kilo afval. De ‘buit’ bestond onder andere uit blikjes, keukenafval, tenten, delen van een 35 jaar geleden neergestorte helikopter en het stoffelijk overschot van een klimmer.


Foto: Mount Everest door Marsha.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Nepal artikelen
Reisnieuws
Danger: de 10 gevaarlijkste plekken op aarde

23 aug 2016, Laat je niet verleiden door de schoonheid van sommige bestemmingen! Schoonheid en levensgevaar gaan op sommige plekken hand in hand. Zoals op deze verraderlijke terreinen.

0
Reisnieuws
Dit moet je dus ECHT niet doen in Azië

10 aug 2016, Ga jij deze zomer op reis naar Azië? Dan zal het je opvallen dat de cultuurverschillen soms zo groot zijn dat je er met een vriendelijke lach en een verontschuldiging niet zomaar vanaf komt. Een beetje voorbereiding is het halve werk. Columbus Tr...

0
Reportage
5 goedkope vakantielanden die onterecht worden overgeslagen

11 mei 2016, De stempel 'onveilig' is door een reisbestemming al snel verdiend. Toch is dat niet altijd terecht. Er zijn talloze landen te vinden waar veel mensen nu wegblijven, maar waar de avontuurlijke reiziger goedkoop de reis van zijn leven kan maken. Onz...

0

Reacties van bezoekers Reageer

carootje

Door: carootje • Geplaatst op

Tania,
Weer goed geschreven, alleen jammer dat je mijn foto niet hebt gebruikt van de Mount Everest!! Vind mijn foto mooier, hoor!!!
Groetjes,
Carootje

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.