Nepal Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Skydive boven Mount Everest

Gepubliceerd: 25 sep 2008
0

Tientallen skydivers maken in oktober de eerste parachutesprong boven de Mount Everest. Het is de eerste keer dat een dergelijke poging wordt ondernomen.

Weersomstandigheden Mount Everest
Wanneer (en of) ze daadwerkelijk de sprong gaan maken is nog afhankelijk van de weersomstandigheden. Niet alleen de temperatuur van –40 graden celcius is extreem, ook de wind speelt een belangrijke rol. In de zomer is de windsnelheid op de top van de Everest zo’n 5 meter per seconde, in de winter (vanaf oktober) kan dit oplopen tot boven de 35 meter per seconde, in Nederland komt dit overeen met windkracht 12, oftewel orkaankracht.

150 meter boven de top van de Mount Everest
De skydivers worden per vliegtuig naar een hoogte van ongeveer 9000 meter gebracht, zo’n 150 meter boven de top van de Mount Everest. De normale hoogte voor een parachutesprong ligt rond de 4000 meter. Na een vrije val van ongeveer een minuut en een 8 tot 10 minuten durende glijvlucht aan de parachute wordt er geland op een vlak terrein op ongeveer 3750 meter hoogte.

Jarenlange voorbereiding
De groep van ongeveer 30 skydivers is de laatste jaren hard bezig geweest met de voorbereidingen. Ze springen met parachutes die drie keer zo groot zijn, dit om het effect van de ijlere lucht op deze hoogte te doorstaan, ook de reserveparachute heeft deze grootte. De skydivers zijn verder uitgerust met op maat gemaakte pakken, zuurstofmaskers en survivalmateriaal waaronder een radio.

Risico’s
Ook al zijn de voorbereidingen en de weersomstandigheden goed, er blijven risico’s kleven aan deze sprong. De belangrijkste gevaren zijn materiaalproblemen en het niet kunnen vinden van de uiteindelijke landingsplaats. Om te zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt is een compleet reddingsteam opgezet. Met behulp van een helikopter kunnen ze verdwaalde parachutisten ophalen, als het terrein te onbegaanbaar is kunnen sherpa’s en een yak worden ingezet. De extreme omstandigheden op de Mount Everest hebben sinds de eerste beklimming van meer dan 50 jaar geleden ruim 200 slachtoffers veroorzaakt.

Foto: Mount Everest door kerewest.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Nepal artikelen
Reisnieuws
Danger: de 10 gevaarlijkste plekken op aarde

23 aug 2016, Laat je niet verleiden door de schoonheid van sommige bestemmingen! Schoonheid en levensgevaar gaan op sommige plekken hand in hand. Zoals op deze verraderlijke terreinen.

0
Reisnieuws
Dit moet je dus ECHT niet doen in Azië

10 aug 2016, Ga jij deze zomer op reis naar Azië? Dan zal het je opvallen dat de cultuurverschillen soms zo groot zijn dat je er met een vriendelijke lach en een verontschuldiging niet zomaar vanaf komt. Een beetje voorbereiding is het halve werk. Columbus Tr...

0
Reportage
5 goedkope vakantielanden die onterecht worden overgeslagen

11 mei 2016, De stempel 'onveilig' is door een reisbestemming al snel verdiend. Toch is dat niet altijd terecht. Er zijn talloze landen te vinden waar veel mensen nu wegblijven, maar waar de avontuurlijke reiziger goedkoop de reis van zijn leven kan maken. Onz...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.