Op éénwieler door Himalaya image
PatrickF

Op éénwieler door Himalaya

De Brit Steve Colligan gaat een route van 1000 kilometer over de toppen van de Himalaya fietsen. Niet op een gewone fiets, maar op een éénwieler! De route loopt van Lhasa in Tibet via het Mount Everest basiskamp naar de Kathmandu in Nepal.

Fietsen voor onderwijs in Nepal
In de laatste twaalf jaar heeft Steve, een 47-jarige fietsfan met twee kinderen, Nepal vaak bezocht. Hij was ontdaan door de grote armoede, het gebrek aan schoon drinkwater, elektriciteit en goed onderwijs. Steve onderneemt de éénwielertocht dan ook om geld op te halen voor plaatselijke scholen.

Grootste uitdaging ooit
Met fietsen op een éénwieler heeft de Brit al acht jaar ervaring. Hij heeft over de vulkaantoppen van Peru en een groot aantal bergtoppen van Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië gefietst. Nu traint hij om zijn grootste uitdaging ooit aan te gaan. Zijn tocht zal op 23 september beginnen en Steve traint nu hard om op zijn éénwieler 1000 kilometer door de Himalaya te fietsen. Het grootste gedeelte van deze tocht bevindt zich ‘offroad’ boven de 5000 meter, bij de sneeuwgrens. Het wordt flink afzien door de hoogte, de ijle lucht en de temperatuur van minstens 15 graden onder nul. "Het is mijn grootste uitdaging tot nu toe'', zegt Steve. "Het wordt een extreme tocht, maar het zal tegelijk een geweldige ervaring zijn."

Kijk hier voor reisreporter foto's van Nepal en Tibet