Cycloon beschadigt  pagode  image
Jan-Petra

Cycloon beschadigt pagode

De cycloon Nargis heeft in Myanmar niet alleen duizenden mensen het leven gekost, maar ook de beroemde Shwedagon pagode in de voormalige hoofdstad Rangoon ernstig beschadigd.

Blauwe kleden omhullen op dit moment de torens van het eeuwenoude tempelcomplex, twaalf dagen nadat de cycloon over Myanmar raasde. Het complex van 2500 jaar oud is slechts één van de vele heilige plekken die ernstig zijn beschadigd door de storm.

Bladgoud weggerukt
Nargis rukte met windstoten van 190 kilometer per uur de verschillende met bladgoud bedekte panelen van de tempel. Meer dan duizend saffieren, robijnen en smaragden werden door de wind meegenomen.

Haren van Boeddha
De Shwedagon pagode is de grootste tempel van Myanmar. De 98 meter hoge pagode is bedekt met 50.000 kilo bladgoud. Volgens eeuwenoude verhalen worden in de pagode acht haren bewaard van de laatste Boeddha.

Steeds mooier
De tempel is door aardbevingen al vaker zwaar beschadigd, maar is telkens weer herbouwd. Het complex werd zelfs steeds mooier doordat veel goud en juwelen aan de tempel werden geschonken. Rond de pagode is een paviljoen met tientallen kleinere pagodes, tempels en beelden ontstaan. Ook deze werden na elke aardbeving steeds mooier herbouwd.

Renovatie
Op het moment van de cycloon Nargis onderging de pagode een renovatie. Na de ramp werd het tempelcomplex voor vijf dagen gesloten om schoon te maken en reparaties te verrichten. Sinds afgelopen week is de tempel weer geopend voor publiek. Vanuit het hele land stromen gelovigen toe om te bidden en dank te betuigen voor hun overleving.