Birma Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Birma

Gepubliceerd: 15 jun 2012
0

Tempels en pagodes, fascinerende bergvolken, een onaangetast platteland — vrijwel nergens ter wereld vind je zo’n rijkdom aan culturen op zo’n klein gebied als in Birma. Maar hoe lang nog?

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst: Matthijs de Groot, Fotografie: Louise ten Have

De verdwijnende culturen van Birma

Ze loopt door een donkere vochtige tunnel en moet bukken om de met mos bedekte stenen niet met haar lichaam te raken. Aan het eind van de tunnel is licht. Twee metershoge onthoofde Boeddhabeelden staan in het vroege zonlicht. Het hoofd van een van de boeddha’s ligt er naast, in het onkruid. Ze draait de hoek van de pagode om en ziet nog zeker twintig Boeddhabeelden, nauwelijks zichtbaar onder stenen en stof. De relikwie van Boeddha moet nu binnen handbereik zijn. Het zou een scène kunnen zijn uit de filmhit Tomb Raider, waarin Lara Croft avonturen beleeft en ontdekkingen doet in tombes en tempels over de hele wereld. De Lara Croft in deze scène is fotografe Louise, die zich net als ik bij elke stap meer en meer verbaast over de enorme hoeveelheden kunstschatten in Birma (officieel Myanmar). Van de negen pagodes hier bovenop Kodanz Hill vlakbij het dorp Mrauk U in het westen van het land zijn er nog acht redelijk intact. Één is door de overvloedige neerslag in de laatste regentijd volledig ingestort en weggespoeld.

De andere zijn bedekt met mos, gras en een enkele struik die met zijn wortels de bakstenen uit elkaar drukt. De tempels zijn gebouwd van de veertiende tot de achttiende eeuw, toen rijke koninkrijken tot ver over de huidige landsgrenzen werden gevreesd. Door het bouwen van de tempels en pagodes dachten de koningen dichterbij het nirwana, de verlichting, te komen. Niemand van de dorpsbewoners lijkt zich te bekommeren om deze kunstschatten. Van de honderden stoepa’s, pagodes en tempels zijn er maar enkele gerestaureerd. De boycot van Birma door Europa en de VS, gecombineerd met de desinteresse van de militaire machthebbers, maakt dat veel organisaties zoals de Unesco uitblinken door hun afwezigheid. Alles is overwoekerd (...)

Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 32

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Birma artikelen
Foto-album
De mooiste tempels ter wereld; welke heb jij al bezocht?

13 sep 2016, Tempels, ze zijn er in alle soorten en maten. Van ingetogen gebouwen met neutrale kleuren tot kleurrijke complexen met enorm veel versiering. Dit vinden wij de mooiste tempels ter wereld. Welke heb jij al gezien?

0
Video
Wat een sprookje: Dronebeelden van Myanmar

31 jul 2016, Wat een magische bestemming, Myanmar. De tempels van Bagan reiken zover als de horizon. Kijk zelf maar hoe adembenemend deze omgeving is!

0
Reisnieuws
Wauw! 10 hemelse stranden

05 apr 2016, Felblauwe, bijna doorzichtige zeeën waarin je de vissen alle kanten op ziet schieten. Schone bountystranden met hagelwit zand en palmbomen op de achtergrond. Dit zijn tien heerlijke, paradijselijke stranden op aarde.

3

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.