Mongolië bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Mongolië is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Mongolië zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Mongolië, kun je zien waar je het best in Mongolië naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Mongolië als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Architectonisch hoogstandje

Een klooster waarvan we de naam niet eens willen uitspreken, Amarbayasgalant Khiid, is zeker het bezoeken waard. Het gebouw, vlakbij de Selenge rivier, behoorde vroeger tot één van de drie grootste boeddhistische centra. Het hele ontwerp is symmetrisch en de stijl die overheerst is Chinees, maar het complex heeft ook Mongoolse en Tibetaanse invloeden.

Wilde paarden

De takhi of Przewalski’s paard zijn ook wel bekend als het symbool van Mongolië. Deze wilde paarden kun je vinden in een paar nationale parken, zoals het Hustai NP (vlakbij Ulaanbaatar), Takhiin Tal (Gov-Altai) en Khomiin Tal (Zavkhan).

Sprankelend water

Het broertje van het Siberische Baikal Meer, Khövsgöl Nuur NP, ligt in Mongolië. Het gebied rondom dit alpenmeer, met water zo zuiver dat je het kan drinken, is geschikt voor diverse activiteiten zoals hiken, kajakken en paardrijden.

Zandschuiven

Khongoryn Els zijn de meest spectaculaire zandduinen van Mongolië. Deze duinen, ook wel bekend als de ‘duut mankhan’ (zingende duinen), bieden een mooi uitzicht over de woestijn. Het is mogelijk om te overnachten in deze woestijn, vlakbij de duinen.

Adelaarsvallei

Een vreemde gewaarwording is het wel: rivier die bevroren wordt door een gletsjer in de Gobi woestijn. De metersdikke ijslaag in deze omgeving maakt de Yolyn Am dan ook een echte toeristentrekker.

Gurvan Saikhan NP

Met zijn iconische duinen, canyons van ijs en prachtige uitzicht op de bergen, is dit één van Mongolië populairste nationale parken. Het hoogtepunt is de monsterlijke duinen bekend als Khongoryn Els. Als je meer tijd hebt kun je naar het afgelegen westelijke gebied - een griezelig landschap waar je het gevoel hebt alsof je bent geland op Mars.

Khövsgöl Nuur National Park

Bekend als de Blauwe Parel van de Mongolië, Khövsgöl Nuur is een buitengewoon meer. Het meer en de bergen die het omringen vormen de basis voor deze populaire nationale park. In het gebied leven meer dan 200 vogelsoorten en is ook de thuisbasis voor onder andere steenbokken, beren en elanden. Het meer zelf zit vol met vissen.

Terkhiin Tsagaan Nuur

De zoetwatermeer Terkhiin Tsagaan Nuur is niet zo bebost of zo groot als Khövsgöl Nuur, maar het is dichter bij Ulaanbaatar, relatief onderontwikkeld en zowat perfect om er te kamperen. Het meer, vogels en bergen zijn beschermd in het Khorgo-Terkhiin Tsagaan Nuur NP.

Tsambagarav Uul National Park

Het middelpunt van het park is de Tsambagarav en de Tsast gebergte. Je vindt er ook gletsjers en gletsjermeren. Deze gletsjers hebben diepe rotsachtige kloven met vele watervallen, waaronder eentje van zeven meter. Tijdens de zomer, kleuren de valleien ten noorden van de berg erg groen en zit het vol met wilde dieren, vee, en bloemen.

Erdene Zuu Khiid

Erdene Zuu Khiid was de eerste boeddhistische tempel in Mongolië, waar de sporen van de geschiedenis goed merkbaar zijn. Het had ooit meer dan zestig tempels en op het hoogtepunt leefden er wel duizend monniken. De belangrijkste tempels dateren uit de 16e eeuw. Je kunt er verschillende muurschilderingen kunt zien.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Mongolië voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Mongolië