Mongolië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Mongolië - op heilige grond

Gepubliceerd: 22 dec 2015 0
In Mongolië willen de locals je met liefde alles vertellen, uitleggen en voorschotelen – de meesten mogen dan nomaden van de steppe zijn, ze houden zich allerminst op de vlakte. Maar kom niet aan Dzjengis Khan, ooit de CEO van het grootste rijk dat de wereld ooit heeft gezien.Of hij weet waar het graf van Dzjengis Khan is. Ganbold lacht. De gids vertaalt de vraag naar het Mongools, zodat onze chauffeur, Mister Bold, ook op de hoogte is. Weer volgt een lachsalvo. En het antwoord? Nee. Ze weten het niet. En zelfs als ze het zouden weten, dan nog zouden ze het niet vertellen.Ergens in dit immense land, dat 2400 kilometer van oost naar west meet en 1250 kilometer van noord naar zuid, bevindt zich de laatste rustplaats van Khan. Ooit was hij de ‘opperleider’, zoals zijn naam letterlijk betekent. De grondlegger van het grootste rijk dat de wereld ooit heeft gekend. In de dertiende eeuw sloeg Khan zijn slag en stichtte een groots imperium, dat door zijn opvolgers en met name zijn kleinzoon succesvol werd uitgebreid. Van Hongarije tot aan Vietnam was de aarde Mongools. De Khans rammelden zelfs aan de poorten van Wenen. Een tijd dat je nog te paard de wereld aan kon.Toen Khan in 1227 stierf, keerden de Mongoolse hordes voor de begrafenis terug naar Kharkhorin, de toenmalige hoofdstad van het wereldrijk. En volgens de overlevering werden ooggetuigen van Khans begrafenis na afloop gedood. Niemand mocht op de hoogte zijn van de locatie van zijn tombe. Alleen voor de familie werd iets geregeld, en wel in de vorm van een kameel. Een babykameel werd weggehaald van zijn moeder, meegenomen naar het graf van Khan en daar gedood. De familie moest daarop de wenende moederkameel volgen, in de zoektocht naar haar kind. Zo konden zij ook Khan vinden.Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 49Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:

Meer Mongolië artikelen

VIDEO: Mongol Rally

'Mister Tom' bedacht de Mongol Rally, een rit van Londen naar Mongolië, omdat hij de wereld graag iets minder saai wilde maken.

'Mister Tom' bedacht de Mongol Rally, een rit van Londen naar Mongolië, omdat hij de wereld graag iets minder saai wilde maken.

Door: Vellah Bogle
VIDEO: Op wolven jagen

Het angstaanjagende gehuil van een wolf zou menigeen de stuipen op het lijf jagen. Maar het Mongoolse volk kent deze angst niet. Zij jagen op wolven. Met steenarenden wel te verstaan.

Het angstaanjagende gehuil van een wolf zou menigeen de stuipen op het lijf jagen. Maar het Mongoolse volk kent deze angst niet. Zij jagen op wolven....

Door: onbekend
Slapen in Mongoolse tent

In Mongolië slaap je meestal in yurts: trekkerstenten van vilt. Vanaf nu kun je echter ook in Nederland in een echte Mongoolse tent overnachten, en wel in Otterlo op de Veluwe.

In Mongolië slaap je meestal in yurts: trekkerstenten van vilt. Vanaf nu kun je echter ook in Nederland in een echte Mongoolse tent overnachten, en we...

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.