Malediven van de locals image
Ivo

Malediven van de locals

Het onbewoonde eiland Walla niet ver van het Niyama Resort in de Dhaalu-atol, met op de voorgrond onze dhoni, een Maledivische zeilboot waarmee vroeger vracht tussen de eilanden en atols van de archipel werd vervoerd. Eenmaal op het eiland, kun je heerlijk snorkelen, zonnebaden en doen alsof je net aangespoeld bent nadat je schip is gezonken. Plezier verzekerd!

Het is geen gemakkelijke opgave om de catamaran te bereiken die fotografe Louise en ik de komende week ons thuis zullen noemen. Omdat onze vlucht enkele uren was vertraagd, moeten we nu met een speedboot in het donker ernaartoe worden gebracht vanaf een afgelegen eiland in de Baa-atol. Onze stuurman richt zijn blik afwisselend op de pikzwarte ruimte om ons heen en op zijn navigatie. Al meer dan een uur is niets anders dan het diepste zwart te zien. Nergens zijn lichten van eilanden of schepen en door bewolking tonen de sterren en de maan zich evenmin. Het is alsof alles en iedereen van de aardbodem is verdwenen. Dan ziet de stuurman eindelijk een klein lichtje aan de horizon. 



‘Ik denk dat dat jullie boot is!’ schreeuwt hij in mijn oor, in een poging de brullende buitenboordmotoren te overstemmen. En hij heeft gelijk. We meren aan bij een grote catamaran en maken kennis met de drie bemanningsleden en de zeven andere gasten. De komende week reizen we samen met hen naar de outer islands van de Malediven. De boot is mijn ticket om off-piste te gaan en eilanden te ontdekken die maar door weinigen worden bezocht. Ik ga local. Een cliché? Niet op de Malediven, waar reizigers duiken, snorkelen en op het strand liggen, maar alles behalve local gaan. Dat komt grotendeels door de overheid, die lange tijd haar best deed om toeristen en de lokale bevolking zo veel mogelijk van elkaar te scheiden. Dit om de eilandcultuur zo intact mogelijk te houden. Buitenlanders zijn gebonden aan eilanden die als resorts zijn bestemd. Op die eilanden wonen dus geen Malediviërs. Werken doen ze er al evenmin – de meeste resorts worden grotendeels gerund door personeel uit Bangladesh, Sri Lanka en India. Sinds enkele jaren mogen Malediviërs echter hun eigen bed-and-breakfast beginnen of een kamer verhuren en dat maakt het voor een beetje avontuurlijk reiziger een stuk makkelijker local te gaan.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 52



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.