Libanon Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Paastradities wereldwijd

Gepubliceerd: 04 apr 2010
0

In Nederland is Pasen toch vooral het feest van chocolade-eitjes, een uitgebreid paasontbijt en paasvuren. Maar ben je deze paasdagen in het buitenland, vergeet dan niet kennis te maken met de lokale paastradities en -rituelen. Ze zijn soms verrassend anders dan bij ons.

Belangrijk om van te voren te bedenken, is dat Pasen een belangrijk Christelijk feest is. In grote delen van Nederland is dit gegeven wat op de achtergrond geraakt, maar in de landen om ons heen voert de Christelijke achtergrond de boventoon.

Achtergrond

Voor wie het even vergeten is: in de Bijbel wordt Jezus op - wat wij nu noemen - Goede Vrijdag gekruisigd. In veel landen is dit dan ook een zwarte dag. Toen men hem op zondag uit zijn graf wilde halen om hem te balsemen, bleek hij verdwenen en herrezen uit de dood. De Paasdagen zijn daarom het feest van hoop en vreugde.

Malta

In Malta is Pasen het belangrijkste religieuze feest. Op Goede Vrijdag wordt een ceremonie gehouden, gebaseerd op het leven van Jezus. Daarna volgt een indrukwekkende, dramatische processie, waarbij acht enorme standbeelden door de straten gedragen worden. Op paaszaterdag komen de Maltezen bijeen in de kerk om vrolijke liederen te zingen, terwijl ze een speciale paschal-kaars dragen. Zondag is er opnieuw een processie, met het standbeeld van Christus en vrolijke muziek. Families komen hierna bij elkaar voor een grote lunch met lam, gebakken aardappels en lokale groenten. Na het diner krijgt elk kind een figolla, een speciaal gebakje in de vorm van een christelijk symbool. Tegenwoordig worden ook vaak chocolade-eieren of -konijntjes gegeven.
Foto: pkoelewijn.reisreporter.nl


Bulgarije

Goede Vrijdag wordt in Bulgarije gezien als de moeilijkste dag van het jaar, de dag van reinigen en vasten. Met Pasen is de ban gebroken en mag er weer plezier worden gemaakt. De Bulgaren groeten elkaar met 'Hristos vyzkrese! Naistina vyzkrese!: Christus is waarlijk herrezen. De tafel blijft drie dagen lang gedekt om eventuele gasten direct van eten te kunnen voorzien. Om de vreugde te uiten wordt de hora - een volksdans - gedanst, er zijn paasschommels en er spelen muziekkorpsen.

Libanon

In de dagen voor Pasen verzamelen de Libanese dorpskinderen eieren, die ze schilderen en gebruiken voor de spelletjes tijdens Pasen. Een andere belangrijke voorbereiding voor Pasen is het maken van maamoul: kleine cakejes gemaakt van griesmeel en walnoten of dadels, bedekt met glazuur. Elk familielid bereidt een ander deel van de cake. Op Goede Vrijdag eet de Libanees geen vlees of andere dierlijke producten en wordt het standbeeld van Christus in een doodskist gelegd om door de kerk gedragen te worden. Op Paaszondag gaat iedereen naar de kerk en eet elke familie een speciale lunch van gevulde kalkoen of kip met rijst. Daarna is er tijd voor korte bezoekjes aan zoveel mogelijk mensen. Elk gezin heeft de maamouls op een groot bord gelegd met andere delicatessen als gesuikerde kikkererwten en amandelen, om aan te bieden aan de gasten.

Mexico

In Mexico is Pasen een cominbatie van de Semana Santa (heilige week, van Palmzondag tot Paaszaterdag) en Pascua (Paaszondag tot de volgende zaterdag). In veel gemeenschappen wordt een compleet en overweldigend toneelstuk van de lijdensweg gespeeld, inclusief het laatste avondmaal, de kruisiging en de wederopstanding. Op Goede Vrijdag wordt 's ochtends vroeg een droevige parade gehouden, met langzaam luidende kerkklokken en standbeelden van Jezus en Maria. Soms hebben de toeschouwers brandende kaarsen bij zich. Op Paaszondag mogen de Mexicanen weer vrolijk zijn. Ze gaan naar de kerk en in delen van het land wordt vuurwerk afgestoken. Op straat worden hapjes en drankjes verkocht en voor de kinderen zijn er ballonnen en kleine kermisattracties.
Foto: Vanakees.reisreporter.nl


Guatemala

In Antigua is een van de grootste paasvieringen ter wereld, die al in de weken voor Pasen begint. Op Goede Vrijdag zijn de stad en de inwoners in het zwart gekleed. Gebouwen en bomen worden ingepakt in zwart crêpepapier en in een donkere processie wordt de crucifix door de straten gedragen, gevolgd door honderden rouwenden met kaarsen en wierook. Op Paaszaterdag worden processies voor Maria gehouden door vrouwen in hun mooiste outfits. Paaszondag is een groot feest, met vuurwerk. Belangrijk onderdeel van het paasfestival (Semana Santa) in Antigua zijn de alfombras (Arabisch voor tapijt), die aan de processieroute gemaakt worden door de inwoners van de stad. Het zijn kunstwerken van zand, felgekleurd zaagsel, dennennaalden, bloemen en inheemse planten.
Foto: Fischerboxtel.reisreporter.nl

Hoofdbeeld: Swanny.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Libanon artikelen
Reisnieuws
8 historische steden die een bezoek meer dan waard zijn

06 apr 2016, Niet elke historische plek geniet de bekendheid van Rome of de Piramides van Giza. Sommige prachtige plaatsen worden daarom nog wel eens over het hoofd gezien. De volgende acht historische highlights staan misschien niet op ieder zijn bucketlist, ...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.