Noord Laos

Trektocht naar de bergvolkeren.

ciske was hier op 2006-01-17 Gepost op: 2010-12-06 3 reacties.
Na het ontbijt dat bestaat uit 2 stukjes stokbrood en 'n kuipje jam worden we naar het " busstation " gebracht. Een groot open veld waar veel mensen samenkomen na het bezoek van de ochtendmarkt dient als opstapplaats voor de bussen. Nou ja bus is een groot woord , we worden in een pick-up busje geladen , 2 bankjes waarop op elk bankje 4 hooguit met een beetje persen 5 mensen kunnen zitten en waar na onderweg de nodige stops te hebben gemaakt uiteindelijk 14 mensen en 'n paar zakken aardappelen en rijst opeen gepakt worden. Maar ja dat mag de pret niet drukken. Na dik 2 uur door het mooie landschap gehobbeld te hebben komen we aan in Luang Namtha wat ligt in een natuurreservaat tussen de rivieren Nam HA en Nam Tha. We logeren net buiten het dorp in de http://www.theboatlanding.com/ghres.html . Het is een prachtig eco guest house. We hebben een erg leuk huisje aan de rivier , leuke veranda ervoor dus even de stramme beentjes strekken en genieten van het uitzicht. ' S avonds heerlijk geëten in het bijbehorende restaurant en nog wat nageborreld met 'n paar oudere Indonesische dames [ Leuke verhalen konden die vertellen.]

De volgende morgen worden we opgehaald door een pick-up truck om aan onze trekking te beginnen. Er zitten nog 4 Nederlanders in de truck die reizen met Summum. Met z'n zessen en 2 gidsen beginnen we aan onze tocht die begint in een typisch Laotiaans dorpje. We lopen uren door rijstvelden en bergen , we zien mensen aan de rivier ze zijn een net geslacht varken van z'n ingewanden aan het ontdoen. We komen in de bergen vrouwtjes tegen met manden op hun rug , daar is de westerse wereld nog lang en lang niet doorgedrongen. Wat is het puur en ongelooflijk mooi. Rond de middag hebben we een lunch die wordt klaargemaakt op grote bananenbladeren , de gidsen toveren allerlei lekkers uit hun rugzakken , heerlijk wat smaakt het goed. Alleen de sticky- rice die over is wordt weer tot een bal gekneed en meegenomen.
Halverwege de middag komen we aan in het Khamu dorpje waar we zullen overnachten genaamd Ban Nalan. Wat ligt het mooi tussen de bergen , allemaal hutjes op palen met eronder kippen , varkens, honden en katten. Wij krijgen een hut voor ons achten waar we vannacht allemaal op een rijtje zullen slapen op een matje op de grond , roze klamboe erboven "gezellig ". Maar eerst gaan we nog het dorpje verkennen , we kijken onze ogen uit. Ze verbouwen allles zelf en het vlees / vis wordt vers gevangen. Het afval wat ze hiervan over hebben wordt weer aan de dieren gevoerd. De kip die wij 's avonds te eten krijgen wordt voor onze ogen gevangen en geplukt. Als het eten klaar is moeten we naar een andere hut waar de tafel gedekt is en allemaal kleine kommetjes staan met allerlei heerlijkheden. In het kaarslicht zitten we allemaal op de grond met onze handen te eten. Wat kan het toch simpel zijn. Als we na het eten buiten komen is het donker en neem van mij aan het is echt donker. We praten nog wat na en besluiten na een vermoeiende dag op tijd te gaan slapen.
'S nachts zien we tijdens 'n toiletbreak de meest fantastische sterrenhemel die je je maar voor kunt stellen.

De volgende morgen krijgen we een ontbijt dat bestaat uit wat groenten én de sticky-rice van de dag ervoor. We lopen nog door het dorp waar al heel wat bedrijvigheid heerst, het meest vebazen we ons over de varkens die zich warmen aan de kampvuurtjes die de inwoners 's morgens stoken tegen de kou.
Na nog een paar foto's gemaakt te hebben lopen we verder door de bergen waar we nog een dorpje aandoen waar een piepklein schooltje staat dat bestaat uit een paar houten bankjes omheind door rietmatten. Tussen de middag hebben we niet zoveel meer te eten dan wat fruit en je begrijpt het al de sticky-rice. Daar ben ik voorlopig van genezen want die lijkt ondertussen meer op kauwgum als op rijst. Het is een zware maar mooie tocht met steile beklimmingen door een dicht struikgewas en over beekjes en riviertjes. Laat in de middag komen we aan op ons eindpunt. Heerlijk koud drinken staat daar op ons te wachten. Héél moe maar voldaan worden we terug gebracht naar ons eco- lodge. Na 's avonds een heerlijke maaltijd [zonder sticky-rice] hebben we een heerlijke nachtrust.
Morgen gaan we verder naar Udomxai , ben benieuwd hoe het daar is.
0
3

Foto's bij dit blog

Ons huisje bij de boatlanding guesthouse.
Met z'n alle op de grond.
De ontbijtruimte.
Zware trekking.
Alle blogs van ciske
 

3 reactie(s) bij "Trektocht naar de bergvolkeren."

 • profile image comment

  Dat is nog eesn vers eten. Je hebt een prachtig avontuur gehad. Mooi beschreven, heerlijk om even meegeweest t zijn.

  Door TravelGoom • geplaatst op 2010-12-17 11:13:02
 • profile image comment

  Wat fantastisch moet dit zijn geweest. Goed beschreven!. Leuk om te lezen.

  Door jdevaan • geplaatst op 2010-12-08 23:24:08
 • profile image comment

  Ik zie het voor me. Goed verslag weer!

  Door Fransvdg • geplaatst op 2010-12-07 20:59:08

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.