Laos - De mythe van de Mekong image
Lkoedam

Laos - De mythe van de Mekong

Wie in Laos de boot pakt en tegen de stroom in op de Mekong vaart, wacht dromerige rivierlandschappen, schitterende boeddhistische tempels en een waterslang die iedereen de stuipen op het lijf jaagt.



Tekst: Tyche Tjebbes, Fotografie: Tom van der Leij



De mythe van de Mekong



Als we eindelijk in bed liggen is het buiten muisstil, zelfs de rivier hoor je niet. Het verhaal van onze gids Toua spookt door mijn hoofd. Tijdens een maaltijd van sticky rice – de basis van elke Laotiaanse maaltijd – met groente, buffelvlees en heel veel ei vertelde hij eerder op de avond hoe met enige regelmatig mensen op raadselachtige manier verdwijnen in de Mekong. ‘Als ze na drie dagen weer bovendrijven in de omgeving van het dorp dan weten we hier genoeg: de Naga heeft weer toegeslagen. De gigantische stroming van de Mekong zou het lichaam anders kilometers stroomafwaarts hebben meegevoerd. Maar eenmaal gegrepen door deze enorme waterslang, die meer weg heeft van een draak, zal het lichaam van de ongelukkige niet ver komen. De mensen die aan de oevers van de Mekong wonen zul je dan ook niet zo snel in het diepe gedeelte van de rivier zien zwemmen.’ Op de vraag of hij zelf gelooft in de Naga, knikte Toua snel van ja en keek zenuwachtig om zich heen. Een onschuldig praatje over de Naga, zo dicht bij de rivier, was al levensgevaarlijk.



Met fotograaf Tom ben ik begonnen aan een boottocht van de stad Luang Prabang, in het midden van het land, tot aan de Thaise grens. Hoewel Laos zich de afgelopen tijd in een rap tempo ontwikkelt en grotere steden onder invloed van het toerisme en het internationale zakenleven een ware metamorfose hebben ondergaan, speelt het leven zich nog steeds grotendeels op het platteland af. Het rivierlandschap onderweg is dan ook schitterend – dit gedeelte van de Mekong kent vrijwel geen bebouwing. Buffels luieren in de zon totdat ze worden opgejaagd door een hond of een stel kinderen. Groepjes mannen staan te vissen met grote netten aan lange stokken of slaan in het water om de vissen op te jagen vanuit een houten bootje dat zo dun is dat het als een mes door het water snijdt. Vrouwen wassen kleren, verbouwen pinda’s op de zandbanken of zeven wat korreltjes goud uit het water. Op de achtergrond liggen dreigende bergen in wolken gehuld. Wolken die zich vermengen met de rook die omhoog kringelt vanuit de jungle, waar grote lappen grond worden verbrand om plaats te maken voor akkerbouw.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.