Petra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Drie Bedoeïnen rusten uit aan het eind van de dag

Petra,
Jordanië


Aan het eind van de middag zitten deze drie jongens aan de rand van de afgrond te relaxen bij de 'Palace tombe'. Ze hebben de hele dag hun diensten als gids of ezel en kamelen hoeder aangeboden aan geïnteresseerde toeristen aangeboden en daarmee verdienen ze zeker voor Jordaanse begrippen een goed inkomen.
De inwoners van Petra, Wadi Musa en omstreken noemen zichzelf Bedoeïnen maar Saleh, onze gids in Wadi Rum, het trotse hoofd van een Bedoeïnenfamilie in de woestijn, vatte dat op als een grove belediging! Een Bedoeïne (hoewel hijzelf al jaren in stenen huis woonde) woont in een tent en zeker niet in een grot, de inwoners van Petra waren slechts holenmensen of zigeuners! Toegegeven met de hoofddoeken en de kohlpotlood lijntjes onder de ogen hebben ze ook wel iets weg van zigeuners zoals je ze ziet in films, hoewel ze ons qua uiterlijk het meest deden denken aan figuren uit Pirates of the Caribean.
Maar hoe het ook zij, in beide plaatsen vond ik de mensen bijzonder aardig, nu ook nog een beetje lief zijn voor elkaar!