Jerash

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jerash image

Rondreis Jordanie 2

Jerash
Jordanië
Renie

Rondreis Jordanie 2

Vanmorgen zijn we eerst naar het drielandenpunt in het noorden gereden. Temidden van opgravingen heb je een prachtig uitzicht op het meer van Galilea.
Aan de overkant ligt Israël, rechts ervan Syrië en beneden een door Israel bezette strook. Jordaanse jongeren vieren hun feestje in het amfitheater. Gesluierde meisjes maken er met hun mobieltjes en digitale camera's foto's van.
Dan op naar Jerash.
Jerash, gelegen in het noorden van Jordanië, was aanvankelijk een Griekse handelskolonie. Toen Jerash in de 1e eeuw n.C. onderdeel werd van de Romeinse Dekapolis, brak er een enorme bloeiperiode voor de stad aan. Uit die tijd stammen dan ook de best bewaarde monumenten zoals de Hadrianus' boog, het Forum, een prachtige colonnade en het schitterende amfitheater dat een geweldige akoestiek heeft. Niet voor niets wordt Jerash 'Pompeï van het Oosten' genoemd!
We zien een deel van de opgravingen. De rest van de oude stad bevindt zich onder de nieuwe stad.
Een groep mooi uitgedoste Arabieren maakt muziek met kleine doedelzakken en trommels en we mogen met hen op de foto. De gids laat zien dat de losstaande pilaren bewegen in de wind: hij stopt het handvat van een lepel tussen pilaar en ondergrond. De lepel beweegt op en neer. Ook als je je vinger er tussen stopt voel je de beweging.
Terug in Amman een bescheiden siteseeing-tour.
Er wonen hier 1,8 miljoen mensen en het is de enige echt grote stad van Jordanië. Amman heeft een monotone bebouwing en ligt verspreid over twintig heuvels. Hoewel Amman zich heeft aangepast aan de moderne tijd, is het toch een oude stad, bekend als Rabbath Ammon in de oudheid en later als Philadelphia, één van de 10 Grieks-Romeinse steden uit de Dekapolis, de tiensteden-bond.
In Amman vind je volop historische schatten zoals ruïnes uit de Romeinse, Byzantijnse en vroeg-Islamitische periode, Jabal al-Qal'a (de Citadelheuvel), een Romeins amfitheater uit de tweede eeuw na Christus, en een museum met vondsten uit de prehistorie en fragmenten van de Dode Zee-bijbelrollen. De oorspronkelijke bewoners van Jordanië waren bedoeïenen en boeren. Later kwamen er veel soennitische moslims uit de Kaukasus naar het land.
We gaan er nog even samen op uit. Het is er vies en warm. We kopen een lange geborduurde jurk met bijpassende sjaal.

Foto's

8b699.jpg
8b699.jpg
Renie