Jordanië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Jordanië - Bij ons in de Jordaan

Gepubliceerd: 27 aug 2012
0

Jordanië ligt op het kruispunt van grote beschavingen. Hier komen Azië, Afrika en Europa samen en zijn midden in de woestijn de meest fantastische steden ontstaan. Petra spant de kroon. De ruïnes van deze mysterieuze stad – en de bedoeïenen die er nog steeds wonen – laten een diepe indruk achter.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst: Ilja Tersteeg en Mark Mackintosh, Fotografie: Ilvy Njiokiktjien

Bij ons in de Jordaan

In de vroege ochtend is het nog koel in de woestijn van Wadi Araba, ten zuiden van de Dode Zee. Ik ben op pad met fotografe Ilvy. We zijn net via een zandpad door een droge rivierbedding gelopen en terechtgekomen in een ruim één kilometer lange en tot wel honderd meter hoge bergkloof, de Siq. Aan het eind van deze weg liggen de ruïnes van de stad Petra. Nu er nog niemand rondloopt en alles doodstil is – de eerste toeristenbussen verschijnen pas om 8 uur – is de rode gloed van de zandstenen rotswanden des te indrukwekkender. Om de zoveel meter slaan we een hoek om, versmalt het pad tot een nauwe doorgang en worden we door de majestueuze rotswanden plotseling in duisternis gehuld. Een meer dramatische toegangsweg kun je je nauwelijks wensen.

Ik kan me moeiteloos voorstellen hoe hier meer dan tweeduizend jaar geleden karavanen uit Jemen doorheen voerden met wierook bestemd voor de Perzen, Grieken en Romeinen. De stad Petra werd door de Nabateeërs – van oorsprong een Arabisch nomadenvolk – uit de bergwanden gehakt om als knooppunt voor de handel in dit kostbare goed te dienen. Langzaam maar zeker ontstonden hier huizen, tempels en graven, voorzien van prachtige gevels. Het leven in Petra werd mogelijk gemaakt door een ingenieus stelsel van kanalen en terra-cottabuizen, die water van verderop gelegen oases naar de stad brachten. Aan weerskanten van de Siq bevinden zich nog de restanten hiervan. Ook legden de Nabateeërs dammen en putten aan om zoveel mogelijk water te verzamelen. Zo wisten ze eeuwenlang de droogte te trotseren. Pas toen aardbevingen in de vierde en zesde na Christus een groot deel van Petra – en het cruciale waterstelsel – vernietigden, moest menselijk vernuft het afleggen tegen de natuur. Door recente opgravingen weten we echter dat Petra nog tot de zevende eeuw bewoond werd. Uiteindelijk is de stad verlaten omdat er geen handel meer gedreven kon worden. De karavanen werden verdrongen door vrachtschepen in de Rode Zee en de Nijl.
 

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Jordanië artikelen
Interview
2. Ambassadeur De Haas tipt 10 fotogenieke landschappen

13 okt 2016, Mieke de Haas is al drie jaar lid van de Columbus Reisreporter community. In 2014 werd ze reisreporter van het jaar en sleepte daarmee de titel als ambassadeur voor Columbus in de wacht. Het fotograferen van landschappen heeft vooral haar belangst...

13
Reisnieuws
De 15 goedkoopste vliegtickets van deze week

30 aug 2016, Als reiziger wil je natuurlijk het liefst elke kans grijpen om een nieuwe bestemmingen te ontdekken. Wil jij nog graag een mooie citytrip of verre reis boeken om naar uit te kunnen kijken tijdens de regenachtige herfst? Boek dan snel één van de ...

0
Reisnieuws
Deze reiservaringen moet je meemaken voordat ze weg zijn

18 aug 2016, Een ding is zeker, het leven staat nooit stil. Alles lijkt mogelijk! Als reiziger moet je alle kansen grijpen en in het moment leven. De volgende 10 reiservaringen en activiteiten kun je echt niet missen, nog even en ze zijn er niet meer.

2

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.