Akaba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Watershock

Akaba,
Jordanië


We zijn in Jordanië en heb begrepen dat het voor Midden-Oosterse begrippen progressief te noemen is. Ik ben benieuwd of dit enigszins zichtbaar is en dan vooral naar de boerkini. Ik kan me er eigenlijk geen voorstelling van maken en hopelijk zal ik bij de eerste aanblik niet té starend overkomen…

De boerkini is een tweedelig badpak met mouwen, lange pijpen en een hoofddoek, dat, in tegenstelling tot een boerka, het gezicht, de voeten en handen onbedekt laat. Het stelt moslimvrouwen in staat om, in lijn met de interpretatie van sommige kledingvoorschriften uit het islamitische geloof, te zwemmen zonder daarbij hun lichaam bloot te hoeven geven. De naam is een samenstelling van boerka en bikini.
De boerkini is ontworpen door de Libanees-Australische Aheda Zanetti die het omschreef als "de perfecte oplossing voor moslimvrouwen die willen zwemmen". De zwemkleding lijkt op een wetsuit met een ingebouwde hoofddoek in de kap, maar zit losser rond het lichaam en is gemaakt van zwemstof (met een UV-beschermingsfactor 50) in plaats van rubber. De stof droogt snel en plakt niet aan het lichaam. De drager heeft meer weerstand in het water. De boerkini is er in allerlei verschillende kleuren en met diverse designs. (bron: Wikipedia)