Shibam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Water halen

Shibam,
Jemen


Rondreizen door Noord-Jemen betekent terug gaan in de tijd. Vanuit Shibam rijden we naar het oude vestingstadje Thilla, dat heel opvallend tegen een steile helling is gebouwd. De huizen hangen tegen de berg aan en hebben dezelfde kleur. We lopen een paar uur door het kleine stadje en bezoeken o.a. een paar van de wevers waar het stadje om bekend staat.
Ook in Thilla zie je de prachtige Jemenitische architectuur met de hoge huizen van soms wel 5 etages en de prachtig wit geverfde ramen die je ook in Sanaa ziet.

We worden door een familie uitgenodigd om binnen te komen en de steile trappen te beklimmen zodat we een foto vanaf het dak kunnen maken. We mogen ook alle kamers in het huis bekijken. Een foto van de vrouw des huizes kan niet, dat is nog net een stap te ver......

Hoewel er nu bijna overal waterleiding is, halen de vrouwen het water nog uit de cisternen, de waterbekkens aan de rand van het dorp die hier speciaal voor zijn aangelegd. Het waterhalen heeft ook een sociale functie voor de vrouwen............. zo zie en spreek je elkaar nog eens!

Tussen de hoge huizen is deze vrouw op weg naar de cisterne om water te halen.....