Jemen Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Jemen - Het nieuwe Galápagos

Gepubliceerd: 06 sep 2012
0

De Galápagoseilanden? Been there, done that! Nee, dan de eilandengroep van Socotra, een kleine 400 kilometer ten zuiden van Jemen. De evolutie sloeg hier op hol en creëerde een landschap en dierenrijk als uit een surrealistische droom.

Columbus Travel
Columbus TravelHet nieuwe Galápagos

‘Een groot maar woestijn- en moerasachtig eiland, met rivieren, krokodillen, slangen en enorme hagedissen waarvan het vlees wordt gegeten en het vet als olie wordt gebruikt.’ Zo beschreef een Griek Socotra in de eerste eeuw na Christus. De krokodillen en reuzenhagedissen zijn verleden tijd, maar het landschap oogt nog steeds alsof het rechtstreeks uit de oertijd boven is komen drijven. En in zekere zin klopt dat ook: de vier eilanden ontstonden toen een stuk Afrika zo’n zes miljoen jaar geleden door aardverschuivingen van het continent afbrak en in de Indische Oceaan belandde.

Die lange isolatie – gecombineerd met de verzengende hitte en harde wind – leidden tot een landschap dat letterlijk zijn gelijke niet kent. Je maakt de reis hier naartoe om maar liefst 700 planten- en boomsoorten te zien die nergens anders ter wereld voorkomen – alleen Hawaï en de Galápagoseilanden valt dezelfde eer ten deel. De drakenboom, waarvan de takken op een omgekeerde paraplu lijken, steelt de show. De naam verwijst naar het rode sap van de boom, waarvan vroeger werd gedacht dat het drakenbloed was. Het is nog steeds in trek als medicijn en als natuurlijke kleurstof. Ook opvallend: de vele wierookbomen, die vroeger grof geld in het laatje brachten. De dierenwereld doet trouwens nauwelijks onder voor alle bizarre flora – 20 centimeter lange duizendpoten en reusachtige maar onschuldige spinnen die in gele webben hangen, delen de archipel met honderden (deels bedreigde) vogel- en vissoorten.

Je verblijf op Socotra begint in de hoofdstad Hadibo, waar vooral de bevolking indruk maakt: een gastvrije mix van vissers en bedoeïenen van Indiase, Arabische en Somalische afkomst. Van hieruit kun je het 1700 meter hoge Haggiergebergte beklimmen. Bovenaan een van de in mist gehulde toppen wordt duidelijk dat het hoofdeiland in wezen in drie delen is opgebroken – de woeste kust, met zijn keur aan ongerepte stranden en lagunes, gaat over in rode zandstenen vlakten en granieten bergen.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Jemen artikelen
Reisnieuws
Danger: de 10 gevaarlijkste plekken op aarde

23 aug 2016, Laat je niet verleiden door de schoonheid van sommige bestemmingen! Schoonheid en levensgevaar gaan op sommige plekken hand in hand. Zoals op deze verraderlijke terreinen.

0
Reisnieuws
Shibam, het Manhattan van de woestijn

22 jan 2015, In Jemen is het al een tijd politiek onrustig. Terroristische aanslagen vieren hoogtij en het reisadvies is het nog altijd negatief. Het is nu onveilig om er naar toe te reizen, maar je kunt je natuurlijk wel altijd vergapen aan al het moois dat J...

0
Reisnieuws
Ontvoerde toeristen weer vrij

09 mei 2008, De twee Japanse toeristen die woensdag zijn ontvoerd in Jemen, zijn gisteren weer vrijgelaten. De stam Aziza, die achter de ontvoering zat, liet de Japanse vrouwen weer vrij nadat bemiddeling op gang was gekomen.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.