10x tofste hipsterwijken voor jouw volgende citytrip image
Henk_en_Nel

10x tofste hipsterwijken voor jouw volgende citytrip

Steeds meer stadswijken ondergaan een transformatie, van louche buurt naar creatieve hub. Er valt veel over te schrijven - dit zogenaamde gentrificatieproces heeft voor- en nadelen - maar feit is dat deze wijken stuk voor stuk zijn uitgegroeid tot überhippe hotspot. Dit is onze Columbus-buurtwijzer met de bekendste en onbekendste 'hipsterwijken' van de wereld.



Bezoek in Kreuzberg het 'illegale' tuinhuis van de 90-jarige Osman Kalin, de eerste 'guerilla gardener' van Berlijn (Foto: Reisreporter LPtje)



Bekende hipsterwijken



1. Berlijn, Kreuzkölln



Met haar kebabtentjes, Afrikaanse kappers, retro zaakjes en underground clubs mag het Berlijnse Kreuzkölln met recht een melting pot worden genoemd. Voeg daaraan toe de bewoners, van studenten tot kunstenaars en excentriekelingen, en je hebt een voltreffer. Voorheen stond deze wijk bekend als Turkse enclave. Maar nu is het dus uitgegroeid tot één grote multiculturele speeltuin. 



Columbus-tip: de meest gevierde travestieten van Berlijn vind je in het Theater im Keller. Hier kun je terecht voor sterke impressies van Diana Ross, Nana Mouskouri en de Weather Girls - wie kent ze niet... 



2. Londen, Shor­editch



In Shoreditch tref je een combinatie van baarden, bier en skinny jeans. De wijk ligt in het oosten van de Britse hoofdstad Londen en staat bekend om zijn straatkunst en vele markten, waaronder de Brick Lane-markthallen.



Columbus-tip: bezoek de Sunday Up Market in Brick Lane en struin langs food trucks en kraampjes met lokale producten en vintage.



Williamsburg wordt ook wel Hipster Heaven genoemd (Foto:  Jazzmine Beaulieu © Columbus Travel)



3. New York, Williamsburg (Brooklyn)



De voorheen zo bescheiden Poolse en Italiaanse arbeiderswijk Williamsburg treedt momenteel behoorlijk op de voorgrond. Vooral voor creatievelingen is deze buurt in Brooklyn de place to be. Er paraderen twintigers in skinny jeans en leren jackjes door de straten en je vindt er de beste koffiezaakjes van de stad. Niet voor niets draagt Williamsburg de naam hipster heaven.



Columbus-tip: trek de stoute schoenen aan en maak een illegale Do-It-Yourself party mee, veelal georganiseerd in oude industriële gebouwen of gewoon bij mensen thuis. Je bent afhankelijk van mond-tot-mondreclame, dus een extra reden om je tussen de locals te begeven.



4. Madrid, Malasaña



Het stoere Malasaña in de Spaanse hoofdstad Madrid trekt een gemêleerd gezelschap aan. Je merkt het eigenlijk al zodra je vanuit het centrum Calle Gran Vía oversteekt. Malasaña staat vooral bekend om zijn alternatieve kunstwereld en uitgaansleven. Dat uit zich in hippe zaakjes en gallerieën maar ook in rock- en metalbars waar het tot laat doorgaat.



Columbus-tip: bewonder de uitbundige straatkunst van Malasaña. Graffitikunstenaars maakten afspraken met winkeleigenaren, waardoor ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Veel etalages en rolluiken zijn dan ook versierd. 





Dat Shimokitazawa creatief is, bewijst het Riderz Cafe (Foto: Riderz cafe)



5. Tokio, Shimokitazawa



Shimokitazawa is dé hipsterwijk van de Japanse hoofdstad Tokio. Denk levendige jeugdcultuur, underground-theater en live-muziek. Oh, en het ontbreekt er zeker niet aan hippe winkeltjes, bars en restaurantjes. 



Columbus-tip: bij het Riderz Cafe kun je je eigen fiets ontwerpen. Toegegeven, je nieuwe tweewieler in Nederland krijgen is lastig. Maar dit is toch gaaf?!



Onbekende hipsterwijken



6. Tel Aviv, Florenin



Kroegtijgers, foodies, straatkunstliefhebbers en nachtuilen: ze zijn allemaal kind aan huis in Florentin. In deze snel veranderende arbeiderswijk vind je het spannendste uitgaansleven van de Israëlische metropool Tel Aviv.



Columbus-tip: breng een bezoekje aan de meest exotische markt van de stad: de Shuk Levinsky. Hier vind je gezouten haring uit Polen, Griekse ouzo, chai masala uit India en Turkse burekas.





In Lapa is veel straatkunst te bewonderen (Foto: Alécio Cezar)



7. Rio de Janeiro, Lapa



Onder insiders is de voormalige arbeiderswijk Lapa allang geen geheim meer. Maar onder ons wél! Deze bruisende wijk ligt even ten zuiden van het centrum van Rio de Janeiro. De klanken van de samba en forró klinken door de straten en nachtclubs staan tot in de vroege uurtjes nokvol.



Columbus-tip: when in Lapa, dans de samba! In Clube dos Democráticos, een buurthuis voor jong en oud, worden leuke samba-avonden georganiseerd.



8. Parijs, Belleville en Ménilmontant



In het uiterste noordoosten van Parijs wacht een spannende, multiculturele smeltkroes van krakers, kunstenaars, orthodoxe joden, communistische arbeiders en Chinese chefkoks. En wel in de hipste wijken van Parijs: Belleville en Ménilmontant. Pluspunt: de massa’s toeristen hebben deze wijken nog niet ontdekt, waardoor het gezellige en rauwe karakter behouden is gebleven.



Columbus-tip: Boulevard de la Villette is de slagader van de noordelijke helft van Belleville. Op woensdag- en zaterdagochtend vindt hier een gezellige buurtmarkt plaats.





Het culturele centrum Müszi in Boedapest (Foto: Müszi)



9. Boedapest, District VIII



Van oudsher is Józsefváros, of District VIII, in Boedapest aristocratisch. Maar halverwege de twintigste eeuw raakte het in verval. De wijk werd een no-go area: prostituees, daklozen, verslaafden en werkloze Roma-zigeuners zorgden voor een grimmig sfeertje. Gelukkig is de wijk weer bezig aan een opmars. Achter iedere deur of poort lijkt een nieuwe hotspot schuil te gaan!



Columbus-tip: cultureel centrum Müszi. Routebeschrijving van een local: ‘neem de zijweg langs de Spar tot aan de tweede lantaarnpaal en bel aan bij de zwarte deur’. Op de zesde etage kun je terecht voor kunst, dans en andere culturele evenementen. Ook vind je in District VIII de leukste kerts - openluchtbars in binnentuinen van geruïneerde gebouwen - die nog niet door de massatoerist zijn ontdekt. 



10. Los Angeles, Echo Park



Je zou het niet zeggen, maar Echo Park in het noordoosten van Los Angeles is hét fietsparadijs van de metropool. De wijk is vernoemd naar het centrale Echo park, dat geliefd is vanwege zijn enorme vijver. De opgestroopte rechter broekspijp en het vintage spijkerjasje vallen hier zeker niet uit de toon.



Columbus-tip: volg de Echo Park Art Walk. Deze tocht leid je langs vele straatkunstwerken, in Amerika Public Displays of Art genaamd.