Richard Witschge: ‘De ene keer deed ik een koe na, de andere keer een kip’ image
Lkoedam

Richard Witschge: ‘De ene keer deed ik een koe na, de andere keer een kip’

Richard Witschge verruilde ‘zijn’ Ajax al op jonge leeftijd in voor het grote FC Barcelona. Later kwam hij uit voor clubs in Frankrijk, Engeland en Spanje. Maar het bizarste hoofdstuk uit zijn carrière speelde zich af in Japan, waar hij zes maanden speelde en woonde.



Tegenwoordig is Richard techniektrainer bij Ajax en een van de gezichten van herenmodemerk Fellows United (Foto: Fellows United)



Hoe belandde je in Japan? En hoe ervoer je het land?



‘Aan het eind van mijn carrière als profvoetballer tekende ik een contract voor zes maanden bij Oita Trinita op het Japanse eiland Kyushu. Toentertijd sprak niemand daar Engels. Met handen en voeten wist ik me te behelpen. De ene keer deed ik een koe na, de andere keer een kip. Hoewel we redelijk geïsoleerd leefden – contact met collega’s en locals was lastig – brachten we veel tijd door op de stranden in de Baai van Beppu, zoals het goed onderhouden Tanoura Beach en het afgelegenere Ojuki Beach. Verwacht echter geen strandtentjes en dergelijke. De Japanners zijn niet zo’n strandvolk. Meestal hingen ze, met al hun kleren aan, rond op het strand. Er was bijna niemand die het water inging. De grootste attracties van de regio vind je iets verderop, in Beppu, dat bekend staat om haar heetwaterbronnen. Na Yellowstone Nationaal Park in de V.S. produceren de bronnen in Beppu dagelijks zelfs het meeste thermale water ter wereld. In de stad vind je tig badhuisjes, genaamd onsen. Sommige onsen bieden een ‘zandbadbehandeling’ aan. Je wordt gewoon ingegraven in het zand dat van zichzelf al warm is.’





Een van de vele onsen in Beppu (Foto: Vulnerant Omnes, Flickr)



Columbus tipt ook dit adresje op Kyushu



Wie Japan zegt, zegt zen. Daarom vonden wij voor jou een zen retraite in de bescheiden, zeshonderd jaar oude Boeddhistische tempel Shōganji in het kleine dorpje Ojuki. Geen poespas, gewoon via Airbnb, vanaf € 75 per nacht voor minimaal vijf dagen.



Meer lezen over de reiservaringen en -tips van Richard? Lees het in onze gloednieuwe Reisbucketlist 2017 die nú in de winkel ligt. Hierin laten we 50 reislustige BN’ers aan het woord.