Kyushu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kyushu image

Nagasaki

Kyushu
Japan
DKuiper

Nagasaki

Nagasaki is een havenstad op Kyushu the zuidelijke eiland van Japan.
De stad is wereldwijd bekend geworden door zijn verschrikkelijke en tragische geschiedenis. Op 9 augustus 1945 rond 11.00 werd het de tweede stad op aarde die werd getroffen de nucleaire bom, met de bijnaam “Fatman”. De eerste was op Hiroshima op 6 augutus. De bom werd op 500 meter tot ontploffing gebracht om de meeste schade aan te richten. Het verwoeste gebouwen, verzwolg de stad in vlammen en bracht meer dan 73.000 mensen om, 75.000 verwond en meer dan 100.000 werden op die dag dakloos. De bom was zo hevig dat mensen op kilometers afstand alsnog werden verbrand en zware verwondingen opliepen, waar vele na een aantal dagen alsnog aan bezweken.
Nagasaki was niet het originele doelwit van de Amerikaanse bommenwerper “Bockscar”. Het doelwit was de industriële stad Kokura 150 kilometer noordelijker. Vanwege de bewolking die boven de stad hing, kon de bommenwerper geen visueel contact maken met de stad. Na drie keer cirkelen werd de opdracht gegeven om Nagasaki aan te vallen.
Nagasaki was en is een belangrijke havenstad, industrieel actief in het bouwen en onderhouden van marine schepen, wat de stad een bijzonder strategisch doelwit maakte. Na dat bom was gevallen werd er berekent dat de omgeving 75 jaar onbewoonbaar zou zijn door nucleaire straling, Dit bleek niet zo te zijn en er werd weer begonnen met de wederopbouw.
Hiroshima en Nagasaki zijn er beide weer herbouwd en sterker dan ooit. Het inwoners aantal van Nagasaki ligt nu rond de 470.000 mensen. Het herdenkt de slachtoffers van de nucleaire met de Atomic Bomb Museum, Peace Statue, Fountain of Peace en het Atomic Bomb Hypocentre park.
Het Atomic Bomb Museum is zeer de moeite waard om te bezoeken met foto’s, objecten, verhalen en anekdotes van overlevende. De mensen die de ontploffing hadden overleeft maakte hun weg naar de rivier die langs het museum loopt, ze waren dodelijk verwond en verbrand. Ze zochten verkoeling en hulp bij de rivier, alleen werden er dit zoveel dat de lichamen een dam vormenden. De Peace Fountain beeld dit uit met het water, het vormt het slaan van de vleugels van de vredes duif, hun zoektocht naar water en verlossing.

Je kan heerlijk rondlopen door de stad, wat nog leuker is, is de stad verkennen met de tram. Voor ¥120 omgerekend €1 heb je een ritje, het zijn wel mini trams wat ze vaak erg druk maakt. Ik ben zelf naar Nagasaki gekomen voor de lentebloesem, het seizoen start in deze regio. Het heeft een subtropisch klimaat wat altijd tussen de 15 en 25 graden ligt behalve in de winter.. Ik ben hier eind maart en het is gemiddeld rond de 17 graden, helaas voor mij is het de weken hiervoor vrij koud geweest wat de lente bloesem wat vertraagt heeft. De bloesem is sterk verbonden aan temperatuur, wind, regen en zon, wat het erg lastig maakt om te volgen. Er is nog meer te zien
Het uitzicht van de 333meter hoge berg Mt. Inasa wat de bijnaam de 10 miljoen dollar avond uitzicht heeft, is spectaculair. Aan de oost kant ligt Nagasaki Bay en de Chinese East Sea dat tijdens zonsondergang sprookjesachtig word. Het mooiste is uitzicht is toch wel de stad zelf.
Nagasaki is omringt door bergen, de huizen zijn op de helingen gebouwd. Als de avond invalt en de lampen van de stad aan springen haalt iedereen zijn telefoon en camera tevoorschijn om het fotograferen. In 2012 is dit uitgeroepen tot het beste uitzicht van Japan en staat nog steeds in de Top 3. Je kan er makkelijk de hele avond blijven alleen word het vrij snel koud door de zee en wind die vrij spel heeft.
De stad heeft ook een nederlandse geschiedenis, in de 16e eeuw hadden de nederlanders een extensive ruilhandel met Japan. Tijdens de Shimabara opstand van de Japanse christenen hielpen de nederlanders de shogun “de baas van de regio”, met het verslaan van de opstandelingen. Na de opstand had de shogun alle landen die meededen of achter de opstand stonden verbannen uit het land, behalve de nederlanders. Die hielden jaren lang een exclusive handel met het land.
De Japanners verplaatste de haven van Hirado naar Nagasaki, er staat nog steeds een oude buurt dat origineel een eiland is. De nederlanders werden wel verbannen tot het eiland tijdens de twee eeuwen durende isolatie van Japan.

Foto's

7ef70.jpg
7ef70.jpg
DKuiper
306ba.jpg
306ba.jpg
DKuiper
2ebf4.jpg
2ebf4.jpg
DKuiper