Kyoto Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Kyoto - De ziel van Japan

Gepubliceerd: 14 sep 2012
0

Wie is opgewassen tegen de verleidingen van Kyoto? De voormalige keizerlijke hoofdstad van Japan lokt met ruim tweeduizend tempels en heiligdommen, een levendige alternatieve uitgaansscene en ... de laatste geisha’s van het land.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst en fotografie Auke Hulst

Een stevige jetlag legt meestal een sluier over de dag. Lijkt het maar zo, of ben ik in een droomwereld beland? Vanuit de trein tussen Kansai International Airport en Kyoto heb ik de nacht over een landschap van beton en neonlicht zien vallen. Miljoenenstad Osaka kwam en ging – de met netten omhangen driving ranges waar mannen in gestapelde rijen hun swing oefenden; de flikkerende façades van Pachinko-gokhallen; het web van kabels boven de straten. Ergens, zo zag ik op CNN, werd in die stad een marathon voor robots gehouden. Het verbaast me niets. Toen was Kyoto verschenen, de oude keizerlijke hoofdstad. Ze was op het eerste oog kleiner dan Osaka, maar niet onvergelijkbaar. Een fonkelnieuw, uit de kluiten gewassen stationsgebouw, het huizenhoge Yodobashi-winkelcentrum, de felverlichte Kyoto Tower, rood en wit als een tekenfilmraket. En toch ... Boven de heuvels in het oosten hing een bloederig dronkenmansoog. Wanneer samoerai zo’n maan zagen, wisten ze dat het ernst was.
In Kyoto, zeggen ze, vind je de ziel van Japan. Het is de stad van de geisha (geiko in het lokale dialect), van de vele boeddhistische en Shinto-tempels, van oude kastelen. Liefst zeventien gebouwen zijn terug te vinden op de Werelderfgoedlijst. Verstilde achterafstraatjes bestaan er naast de moderne opsmuk van buurtsupers zonder sluitingstijd, ontelbare eethuisjes en bars, en de onvermijdelijke fastfoodketens en -automaten. Japan, zo wil de algemeen aanvaarde wijsheid, is traditie afgedekt met een hypermoderne vernislaag. Ik betwijfel of de realiteit zo eenduidig is, maar ik geloof gerust dat het lastig is Japan te kennen zónder in Kyoto te zijn geweest. In een poging de slaap – die pesterig aan me trekt en plukt – uit te stellen, dwaal ik door de stad. Ik heb geen specifiek doel, geen specifieke richting. De weg zal ik niet kwijtraken, want Kyoto is, dankzij het klassieke Chinese stratenplan, eenvoudig te doorgronden. Kyoto was de tweede permanente hoofdstad van Japan, ná het bescheiden Nara, dat een dik halfuur verderop ligt, en vóór Tokyo. Elf eeuwen lang huisde hier het Keizerlijk Hof. Er ontstond een fijnzinnige hofcultuur, die in de tiende en elfde eeuw op haar hoogtepunt was.

Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 36

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Japan artikelen
Interview
Richard Witschge: ‘De ene keer deed ik een koe na, de andere keer een kip’

26 jan 2017, Richard Witschge verruilde ‘zijn’ Ajax al op jonge leeftijd in voor het grote FC Barcelona. Later kwam hij uit voor clubs in Frankrijk, Engeland en Spanje. Maar het bizarste hoofdstuk uit zijn carrière speelde zich af in Japan, waar hij zes m...

0
Foto-album
De mooiste tempels ter wereld; welke heb jij al bezocht?

13 sep 2016, Tempels, ze zijn er in alle soorten en maten. Van ingetogen gebouwen met neutrale kleuren tot kleurrijke complexen met enorm veel versiering. Dit vinden wij de mooiste tempels ter wereld. Welke heb jij al gezien?

0
Reportage
De must-sees van Kyoto

30 nov 2015, Wat mag je absoluut niet missen in de voormalige keizerlijke hoofdstad van Japan?

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.