Nieuwe bewijzen dolfijnenslachting image
Bert-Jan

Nieuwe bewijzen dolfijnenslachting

Een geheime filmopname, gemaakt door een undercover activist, uit Taiji, Japan, onthult de weerzinwekkende praktijken van vissers. Met behulp van dekzeilen probeerden ze de dolfijnenslachting aan het zicht te onttrekken.

Geen humane dood

De vissers beweerden dat ze met een scherpe ijzeren staaf het ruggenmerg van de dolfijnen door zouden snijden, waardoor ze direct zouden sterven. De filmopname laat iets heel anders zien. Geen 'humane' pijnloze dood, maar een kwelling die minuten duurt. Nadat de dolfijnen met de staaf zijn doorboord, wordt er een houten plug in de wond gestopt om te zorgen dat bloed niet in het water terechtkomt. Vervolgens worden ze verdronken door ze aan hun staart vast te binden en onder water te houden.

Eindelijk bewijs

Ric O'Barry, de trainer van de dolfijn Flipper, besloot in 2009 een documentaire te maken over deze praktijken in Taiji. De Japanse overheid reageerde op het Oscarwinnende The Cove met de mededeling dat in Japan elk jaar zo'n 2.000 dolfijnen op humane wijze worden gedood voor hun vlees en dat deze praktijk onderdeel zou zijn van een traditie. Nu is met de filmopname eindelijk officieel bewezen dat de praktijken van de vissers echt niet door de beugel kunnen.

Faeroër eilanden

Niet alleen in Japan, maar ook elders in de wereld bestaat de traditie om dolfijnen af te slachten. Op de Faeroër eilanden bij Denemarken doden jonge mannen honderden dolfijnen om hun mannelijkheid te bewijzen.


klik hier om de filmopname te bekijken.


Wil je meer weten over hoe je kunt helpen de dolfijnen deze slachting te besparen? Kijk dan op de website van Ric O'Barry SaveJapanDolphins.org.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.