Dolfijnenjacht begonnen image
Indian

Dolfijnenjacht begonnen

Het jachtseizoen op dolfijnen is weer begonnen rond Taiji. Elke september kleuren de baaien rond het Japanse dorpje dieprood van al het vergoten bloed van dolfijnen en kleine walvissen.

De traditionele jacht gaat al honderden jaren terug, maar wordt steeds meer afgeschermd van de buitenwereld. De vissers houden niet van pottenkijkers. Als tegenreactie trekken internationale organisaties en journalisten massaal naar het 3500 inwoners tellende dorp en hopen zo de Japanse overheid te dwingen maatregelen te nemen.

Verborgen praktijken

Ric O'Barry was jarenlang de trainer van de dolfijn Flipper. Diep geschokt door het drama rond Taiji, besloot hij de documentaire The Cove te maken over de verborgen praktijken van de Japanse vissers. Op deze manier hoopt O'Barry dat steeds meer mensen de wreedheid van de jacht gaan inzien, zoals nu ook langzaam gebeurt onder de Japanse bevolking.

Afslachting

De dolfijnen en walvissen worden afgeslacht om hun vlees en enkelen worden gevangen genomen om verkocht te worden aan dierenparken. Door middel van ijzeren staven brengen de vissers het sonarsysteem van de dieren op hol, waarna ze gemakkelijk bijeen te drijven zijn in de baaien. Vervolgens worden de dieren met messen en speren om het leven gebracht.

Japanse overheid

Dierenorganisaties wereldwijd denken dat de oplossing ligt bij de Japanse overheid, die recentelijk nog dolfijnen heeft vrijgelaten na aanhoudende protesten. Vooral tijdens de internationale protestdag Japanese Dolphin Day, worden er veel handtekeningen verzameld en aangeboden aan de overheid.

De documentaire The Cove is vanaf 3 december 2009 in Nederland te zien in bioscopen.





Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.