Zuid Israel

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Negev-woestijn safari.

Zuid Israel,
Israël


We werden om 2 uur opgehaald met een grote 4 wiel-drive en konden dus wel wat verwachten. Eerst naar de zoutpannen bij Eilat en daar waren een hele kolonie flamingo’s. Wat een sierlijke beesten om te zien en wat een mooi gezicht als ze opstijgen uit het water.
Daarna de woestijn in. Als je een grote zandbak verwacht, dan heb je het mis. De Negev-woestijn is hoofdzakelijk rotsen in vele maten en formatie’s, die telkens veranderen, zo lijkt het. Kijk je vooruit, en later achterom, dan is het landschap in enen heel anders en je blijft je verbazen. Woestijn is daarom land, waar geen of praktisch geen leven is. Er valt dan ook minder dan 200 mm water per jaar.
Diep in de woestijn met die prachtige rotsformatie’s, die steeds ook van kleur veranderde en de zakkende zon, want het werd steeds later in de middag, was de woestijn af en toe net een maanlandschap, maar dan met hier en daar een verdort polletje struik. Toen de zon tussen 2 rotsen aan het zakken was, stopten we en de gids ging voor ons thee zetten en daar zaten we dan, midden in de woestijn met zijn prachtige goud-bruine kleuren en een kopje hete thee, net als de bedoeïnen op een stuk rots. De ondergaande zon maakte het geheel af en je zou zo een geheel romantisch beeld krijgen van de woestijn, maar het leven als een nomade is hard en meedogenloos. Als er al mensen wonen, dan leven ze van het schapenhoeden en van een beetje landbouw. De Negev-woestijn beslaat meer dan de helft van Israël en heeft een mooie ruige natuur met rivierbeddingen kunnen ’s winters rijk zijn aan bloemen door de toch weinige regen.
Op de terugweg was het als aardig donker en de weg, die gekozen werd , was zo nodig nog smaller en met diepe afgronden. Het paadje was zo nodig nog hobbeliger en je moest je stevig vasthouden, maar dat is ook het avontuur. De totale duisternis en het verlaten landschap was zo overweldigend, en daar in die verlaten en dorre woestijn, die toch heel groot was, voelde je je klein en nietig. Het was een geweldige natuurtocht en het was jammer dat de lichtjes van de stad in zicht waren. Mede door de ondergaande zon en het hele mooie ruige landschap is het een tocht die zeer aan te bevelen is..