Yazd

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Overnachten in een karavanserai

Yazd,
Iran


Een van de meest bijzondere en unieke overnachtingsplekken in Iran is zonder twijfel de Zein-o-Din karavanserai, 60 km ten zuiden van de stad Yazd. De Karavanserai, die dateert uit circa 1600, ligt op de oude Zijderoute. Shah Abbas I liet gedurende zijn heerschappij over het Perzische rijk 999 van dit soort pleisterplaatsen aanleggen. Ze waren bedoeld om reizigers en hun lastdieren van onderdak te voorzien. Uiteindelijk hebben maar een paar Karavanserais de tand des tijds 'overleefd'.

Zein-o-Din is begin deze eeuw in oude stijl gerestaureerd, maar wel met de gemakken van vandaag. Je slaapt op matrassen op de met tapijten bedekte vloer. De kamers, die in een cirkel rond de binnenplaats zijn gelegen, hebben geen deur, maar worden afgesloten met dikke gordijnen. De douches en toiletten zijn gemeenschappelijk (wel zeer proper). Er is een restaurant waar uitstekende maaltijden worden geserveerd.

De karavanserai ligt midden in een stuk woestijn omringd door een prachtig gebergte. Als je aan komt rijden, is de eerste gedachte een sterk verstevigd fort, inclusief ronde 'wachttorens' op de hoeken. Ga 's avonds het dak op voor een onvergetelijke sterrenhemel. Er staan zelfs telescoopkijkers om ons universum te bestuderen. De kosten voor een 2-persoonskamer zijn 118 dollar per nacht, inclusief ontbijt.